W podróży z ŁososiemW podróży z ŁososiemW podróży z ŁososiemW podróży z Łososiem
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 28 czerwca 2021
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi
Biwak z łososiem Jurajskim

Szkolne ławki opustoszały, temperatury rosną, każdy wie, co to oznacza… wakacje! Jedną z najczęściej wybieranych rodzinnych aktywności latem są wspólne wycieczki i biwaki. Każdy doskonale wie, że przygotowywanie posiłków w drodze lub na łonie natury nie należy do najprostszych, tym bardziej gdy chcemy zadbać, aby były równocześnie zdrowe. Jak sprawa wygląda w przypadku ryb? Czy da się przygotować z nich smaczny posiłek podczas biwaku?

Jak za dawnych lat

Nocowanie pod namiotami – chyba każdy z nas ma wspomnienia, czy to z rodzinnych wypraw, półkolonii czy harcerskich zbiórek. Podczas nich prym wiodły konserwy, które stanowiły dużą część diety biwakowiczów. Co do smaku, jest to kwestią gustu, lecz nie można zaprzeczyć, że była to bardzo wygodna forma posiłku. Pamiętajmy, że nie każde “puszkowane” jedzenie musi być niezdrowe. Jeżeli puszki są wykonane z certyfikowanego aluminium, pozostają neutralne w kontakcie z żywnością i nie szkodzą zdrowiu. Również Jurajski występuje w formie filetów w zalewach, które z pewnością zachwycą nie jednego biwakowicza-smakosza! W zalewie cytrynowej, pomidorowej, a może w oliwie? Którą zabierzecie ze sobą?

Klasyczna prostota

Stawiając na proste rozwiązania łososia możemy zabrać w podróż w formie kanapek! Ten podróżniczy klasyk sprawdzi się w każdej sytuacji. Równie dobrze co bułka i chleb, sprawdzi się pita czy też wrap. Z czym przygotować nasze kanapki? W zakładce z przepisami znajdziecie wiele inspiracji na różne pasty lub możecie postawić na klasyczne płaty wędzonego Jurajskiego:

http://www.lososjurajski.pl/paprykarz-z-lososiem-jurajskim/

http://www.lososjurajski.pl/bialkowa-pasta-z-lososia/

http://www.lososjurajski.pl/pasta-jajeczna-z-wedzonym-lososiem/


Śladem Finów

Zastanawiacie się jak przygotować łososia na ciepło? Jeżeli nie mamy przy sobie rusztu, a jedynie ognisko opiekanie ryby może być wyzwaniem. Ciekawy sposób przygotowywania jest fiński Loimulohi. To nic innego jak płaty łososia przybite do kawałków drewna i ułożone dookoła paleniska. W ten sposób ryba przypieka się i podwędza jednocześnie, a my nie musimy szczególnie jej doglądać. Nie wymaga też szczególnie skomplikowanej marynaty, wystarczy sól i pieprz, aby nie przygasić naturalnego smaku ryby. W zależności od wielkości naszego płata łososia powinien opiekać się ok. godziny.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki