

JURASSIC SALMON SPÓŁKA Z O. O.
S półka Jurassic Salmon Sp. z o. o. powstała w maju 2013 roku. Profil działalności firmy to chów i hodowla łososia atlantyckiego w zamkniętych obiegach wody, umiejscowionych w nowoczesnej hali o powierzchni 0,9 hektara. Hodowla ryb w systemach zamkniętych w pełni koresponduje z ideami zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnej produkcji, pozwala minimalizować negatywny wpływ działalności na środowisko naturalne oraz dbać o optymalną kondycję i dobrostan ryb. Stanowi swoistą odpowiedź na stale rosnący popyt na ryby oraz produkty rybne, przy równoczesnym kurczeniu się naturalnych zasobów ryb w morzach i oceanach.
Uruchomiony Zakład Chowu i Hodowli Ryb Jurassic Salmon w Janowie jest najnowocześniejszym oraz najbardziej technologicznie zaawansowanym obiektem przeznaczonym do hodowli Łososia atlantyckiego. To także pierwszy na świecie obiekt wykorzystujący do tego celu zasolone wody geotermalne oraz trzeci prowadzący produkcję od jaja do osobnika dorosłego. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to największy tego typu zakład na kontynencie europejskim ulokowany poniżej Półwyspu Jutlandzkiego.
We współpracy ze środowiskiem naukowym Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod kierunkiem dr hab. inż. Jacka Sadowskiego, prof. nadzw. ZUT, rozpoczęto realizację projektu badawczego pn. „Wykorzystanie technologicznych zasolonych wód geotermalnych do chowu i hodowli ryb”. Wspólne działania Jurassic Salmon Sp. z o.o. i środowiska nauki w zakresie wybudowania obiektu chowu i hodowli, opracowania metodyk prac badawczych, a przede wszystkim uzyskane na ich podstawie wyniki, przyczynią się niewątpliwie do rozwoju intensywnej akwakultury w kraju i poza jego granicami.
W ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” działanie 3.5 Projekty pilotażowe przedsięwzięcie uzyskało dofinansowanie ze środków publicznych w wysokości 25.092.132 złotych


Wyjątkowy łosoś z wyjątkowej hodowli
J urassic Salmon Sp. z o.o. to pierwsza na świecie w pełni organiczna ferma łososia atlantyckiego wykorzystująca wodę termalną sprzed 150 milionów lat. Profil działalności firmy to chów i hodowla łososia atlantyckiego w zamkniętych obiegach wody, umiejscowionych w nowoczesnej hali o powierzchni 0,9 hektara.
Łosoś Jurajski nie ma styczności z wodami otwartymi. Woda stosowana w hodowli pozyskiwana jest z głębi ziemi w związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.
Wysokie standardy produkcji – hodowla łososia prowadzona jest zgodnie ze standardami ASC , natomiast ubój zgodnie z wymogami BRC i IFS. Certyfikacja ASC (The Aquaculture Stewardship Council) została ustanowiona przez organizację ekologiczną WWF (World Wildlife Fund) i The Sustainable Trade Initiative w 2010 roku jako niezależna, niekomercyjna organizacja.
Jurassic Salmon to jedyna na świecie hodowla, w której łosoś rozwija się i rośnie w bardzo czystej i bezpiecznej mikrobiologicznie wodzie geotermalnej z okresu Dolnej Jury, pochodzącej z odwiertu o głębokości 1224,5 m p.p.m.

ZDROWY ŁOSOŚ Z POLSKI
Szanujemy środowisko
Hodowanej ryby nie dotyczy problem wszy morskich, który to problem jest jedną z największych bolączek trapiących hodowle w wodach otwartych.
Ze względu na fakt, iż ryba hodowana jest w systemach zamkniętych, nie występuje problem ucieczek ryb do rzek i wód morskich.
W procesie produkcji nie są stosowane antybiotyki oraz kancerogenne lub toksyczne środki chemiczne takie jak formalina czy pestycydy, służące do zwalczania chorób czy wszy morskich.
Ubój następuje w tym samym budynku – ryba przepompowywana jest z Hali Tuczu do ubojni w kilka minut, w wyniku czego poziom stresu przedubojowego jest zredukowany praktycznie do zera. Ma to bardzo pozytywny wpływ na jakość mięsa (brak przebarwień, przekrwień, stłuczeń, rozpadania miomerów) oraz straty masy.

Wylęgarnia (Hatchery)
20%Udział w pełnym cyklu
W wylęgarniach przeprowadzany jest proces inkubacji ikry Łososia atlantyckiego Salmo salar. Jaja importowane są od producentów z Islandii. Jednorazowo sprowadzana ilość waha się w granicach od 80 000 do 120 000 sztuk. Podstawowe etapy działania to: przygotowanie i dezynfekcja systemu, obsada ikry w tacach, wykluwanie larw, usuwanie osłonek, a następne podchów larw i ich dojrzewanie, aż do zresorbowania 95% objętości woreczka żółtkowego.Pojemność systemu: 1,1 m3
Czas przebywania jednej partii: 10-12 tygodni, do osiągnięcia około 880 stopniodni
Masa uzyskana na koniec etapu: około 0,2 grama
Rozpoczęcie karmienia (Start Feeding)
40%Udział w pełnym cyklu
Na tym etapie narybek o średniej masie 0,2 grama umieszczany jest w 3 basenach, gdzie uczy się pływać w toni wodnej oraz pobierać pokarm. Na początku rozkarmiania granulacja paszy wynosi 0,3 mm i w miarę wzrostu ryby sukcesywnie zwiększana jest aż do 1,0 mm. Przez pierwsze 4 tygodnie pasza dawkowana jest w nadmiarze, ad libitum (bez ograniczeń), tak, aby każda z ryb miała możliwość wejścia w żer. Stopniowo zwiększane są prędkości przepływów, a obieg wody odbywa się w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Odpowiada to przepływom wód powierzchniowych w środowisku naturalnym w szerokościach geograficznych półkuli północnej.Pojemność systemu: 16 m3
Czas przebywania jednej partii: 8-10 tygodni
Masa uzyskana na koniec etapu: 2,5 do 4,0 gram
Hala narybkowa (Fry Smolt)
60%Udział w pełnym cyklu
W początkowej fazie narybek o średniej masie w zakresie od 2,5 do 4,0 gram umieszczany jest w 10 basenach o pojemności 3,3 m3 każdy. Po osiągnięciu około 20-30 gram ryby rozdzielane są na 9 dużych zbiorników, o pojemności 16,5 m3. W początkowym okresie wzrostu w dalszym ciągu stosowane są pasze narybkowe o granulacji odpowiednio 1,0; 1,5 oraz 1,8 mm. Po przeniesieniu na większe zbiorniki stopniowo wprowadzana jest pasza tuczowa, o średnicy 2,0 oraz 2,5 mm. Na tym etapie przepływy powinny być ustawione tak, aby osiągać prędkość równą 1,5 x długość ryby na sekundę. Ryba walcząc z prądem spala tłuszcz tkankowy i równocześnie rozwija mięśnie, osiągając znaczne przyrosty masy.Pojemność systemu: 288 m3
Czas przebywania jednej partii: 11-16 tygodni
Masa uzyskana na koniec etapu: od 50 do 80 gramów
Hala smoltyfikacji (Post Smolt)
70%Udział w pełnym cyklu
Na tym etapie ryby przechodzą proces smoltyzacji, który obejmuje szereg zmian fizykochemicznych oraz fizjologicznych, umożliwiających adaptację łososi do życia w wodzie słonej. Ryby o masie 50-80 gram umieszczane są w 6 zbiornikach o pojemności 40,5 m3 każdy. Symulowane jest nadejście zimy, podczas której temperatura obniżana jest o kilka stopni oraz wprowadzane jest częściowe zaciemnienie. Równocześnie stopniowo zwiększane jest zasolenie poprzez zasilenie systemu wodą geotermalną. Zbiorniki są głębokie na 2,5 metra i mają 5 metrów średnicy. Ryby karmione są paszą o granulacji odpowiednio 2,5 oraz 3,0 mm.Pojemność systemu: 402 m3
Czas przebywania jednej partii: 5-7 tygodni
Masa uzyskana na koniec etapu: od 100 do 150 gramów
Hala tuczu (On-growing)
100%Udział w pełnym cyklu
Hala tuczu jest końcowym etapem hodowli łososia, na którym ryba przyrasta od 100 gram aż do osiągnięcia średniej masy 5 kg. W tym celu wykorzystywanych jest 14 betonowych zbiorników, przy czym największe z nich mają średnicę 15 metrów przy głębokości 6 m i pojemności 850m3. 4 zbiorniki nie są produkcyjne, służą jedynie do odpijania ryb. Zasolenie wody stosowanej w hodowli to 16-18‰. Ryby karmione są paszą o granulacji odpowiednio 3,0; 4,0; 6,0; 8,0 oraz 10 mm. Transfer ryb na hali tuczu odbywa się z wykorzystaniem pompy o dużej pojemności.Pojemność systemu: 6600 m3
Czas przebywania jednej partii: 24-32 tygodni
Masa uzyskana na koniec etapu: 5000 gramów
Organiczna hodowla łososia w Janowie
Zobaczcie jedyną hodowlę na świecie wykorzystującą wodę geotermalną sprzed 150 milionów lat.