Smażony filet z ŁososiaSmażony filet z ŁososiaSmażony filet z ŁososiaSmażony filet z Łososia
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 8 lutego 2021
Kategorie
  • Dania główne
Tagi
Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 1

Smażony filet z Łososia

Szef Kuchni szczecińskiej Restauracji Karkut – Przemysław Olczyk przygotował dla nas
przepis na smażony filet podany z bulionem z łososia. Jak sam podkreśla, podczas
przygotowywania dania starał się maksymalnie wykorzystać produkt zgodnie z metodą zero
waste.

Smażony filet z łososia Jurajskiego :

  • filet z łososia 150g
  • masło klarowane 150g
  • kawior z łososia 30g
  • kalafior romanesco 25g
  • popcorn z kaszy gryczanej 10g
  • groszek cukrowy 15g
  • soliród 10g
  • olej koperkowy 50ml
  • koper o,5szt
  • brokuł 25g
  • bulion z łososia
  • sól

Bulion z łososia Jurajskiego:

  • pozostałości z wyfiletowanego łososia
  • koper 0,5p
  • marchew 100g
  • seler 100g
  • pietruszka korzeń 100g
  • cebula biała 100g
  • czosnek polski 50g

Rozpoczynamy od wyfiletowania ryby. Wycinamy steki rybne, a chudszą część od ogona
oskórowujemy. Skórę suszymy na cieniutkie chipsy, a następnie smażymy z niej prażynkę.
Filet smażymy na maśle klarowanym, układamy na talerzu wraz z pozostałymi składnikami.
Z głowy i reszty elementów, które pozostały gotujemy klarowny wywar rybny, którego używamy do wykończenia potrawy.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

16 sierpnia 2022

Przepis na łososia z grilla


Więcej
13 stycznia 2022

Kolorowe Szaszłyki


Więcej
kluski śląskie, kluski, łosoś
6 grudnia 2021

Łosoś z kluskami śląskimi


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki