Podpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem JurajskimPodpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem JurajskimPodpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem JurajskimPodpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem Jurajskim
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 5 lutego 2021
Kategorie
  • Przystawki
Tagi
Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji:

Podpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem Jurajskim

Podpłomyk (4 małe placki):

  • 15g świeżych drożdży
  • 400g mąki (najlepiej typ 00)
  • 2/3 łyżki oliwy
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Proponowane dodatki:

  • Łosoś Jurajski wędzony
  • Ser mozzarella lub ricotta
  • Bazylia
  • Oliwki
  • ostra papryka

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym (lecz nie gorącym!) mleku z cukrem. Odstawić aż zobaczymy,
że drożdże zaczynają ”pracować”. Do dużej miski wsypać 400g mąki szczyptę soli oraz
dodać rozczyn drożdży i oliwę. Jeżeli przy wyrabianiu ciasta poczujemy, że masa jest za
sucha dodajemy wody lub oliwy, jeżeli jest zbyt mokra i nie odchodzi od rąk dosypujemy
mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 2-3h do wyrośnięcia.
Formujemy okrągłe placki na wielkość naszej patelni. Rozgrzewamy na niej odrobinę oliwy i
kładziemy uformowane krążki i podpiekamy na małym ogniu z dwóch stron. Na ostatnie 2
minuty kładziemy na jednej ze stron ser, aby się rozpuścił, ewentualnie dopiekamy go w
piekarniku. Na gotowym placku układamy łososia i wybrane przez siebie składniki.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej
13 września 2022

Pasta z łososia


Więcej
13 grudnia 2021

Roladki z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki