O wędzeniu parę słówO wędzeniu parę słówO wędzeniu parę słówO wędzeniu parę słów
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 28 lipca 2020
Kategorie
  • Łososiowe ciekawostki
Tagi

O wędzeniu parę słów

Ryby jada się w przeróżnych formach! Surowe, pieczone, smażone, a nawet kiszone. Dziś
pod lupę weźmiemy ryby wędzone.

O ich walorach smakowych można pisać i pisać. Charakterystyczny dymny aromat może
różnić się w zależności od użytego drewna. Ten typ obróbki zgromadził wielką rzeszę fanów,
którzy nie rzadko wędzą również na własną rękę.

Możemy wyróżnić dwa sposoby wędzenia, na zimno i na ciepło. Czym się one różnią? Jak
nie trudno się domyślić przede wszystkim temperaturą. W zależności od niej ryby mogą mieć
trochę inne właściwości.

Wędzenie na gorąco w zależności od preferencji cechuje dość wysoka temperatura, ok 80st. Z czasem nawet więcej. Zaletą tej metody jest stosunkowo większa czystość
mikrobiologiczna niżeli w przypadku wędzenia na zimno.

Wędzenie na zimno nie powinno przebiegać w temperaturze wyższej niżeli 30 st. C. Ryby
poddane tej obróbce mają dłuższy termin przydatności do spożycia i nieco więcej
nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki współpracy z rodzinną firmą Seamor możemy dostarczać Łososia Jurajskiego
również w wersji wędzonej. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie warunki do wędzenia
możecie robić to również samodzielnie ze świeżej ryby.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

22 listopada 2022

Wędrówka łososia


Więcej
16 listopada 2022

Zanieczyszczenia w łososiu hodowlanym


Więcej
7 marca 2022

Jak ryba w wodzie!


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki