Trudność: trudne | Czas przygotowania: trudne | Ilość porcji: jedna
Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego
Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego
SKŁADNIKI:
Łosoś Jurajski 100g
koper włoski 50g
miód 2 łyżki
musztarda dijon 1 łyżka
nalewka z czerwonej porzeczki 50 ml
cytryna 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
koper 1 pęczek
cukier 2 gramy
sól morska, pieprz
olej rzepakowy 100 ml
2 jajka
szczypiorek 2 pęczki
Fileta z Łososia Jurajskiego, marynujemy w nalewce z czerwonej porzeczki dodając sól, pieprz i cukier. Obkładamy gałązkami kopru, plasterkami czosnku i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Całość owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 48 godzin tak aby łosoś się zamarynował.
Sałatka z kopru włoskiego: koper włoski kroimy w cienkie plasterki na krajalnicy lub szatkownicy. W miseczce sporządzamy dresing z musztardy francuskiej, miodu, soku z cytryny i oleju rzepakowego. Polewamy koper włoski przygotowanym dresingiem i odstawiamy na ok. 20 min.
Majonez szczypiorkowy: Do oleju rzepakowego dodajemy posiekany szczypior, a następnie miksujemy całość w Thermomixie lub w blenderze ręcznym podgrzewając całość do 37 stopni Celsiusza. Następnie olej przecedzamy przez sito. Sporządzamy majonez na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i oleju szczypiorkowego.
Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu na sałatce z kopru włoskiego i robimy krople sosu na talerzu.
Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie zachwyca gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowi podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracuje została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której jest szefem kuchni otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.
W ramach korzystania przez Administratora z narzędzi wspierających jego bieżącą działalność udostępnianych np. przez firmę Google / Facebook, dane osobowe Klienta mogą być przekazywane do państwa spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, w szczególności do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA) lub innego państwa, w którym podmiot z nim współpracujący utrzymuje narzędzia służące do przetwarzania danych osobowych przy współpracy z Administratorem.
W przypadku przekazywania danych z Europy do USA niektóre podmioty tam zlokalizowane mogą dodatkowo zapewniać odpowiedni stopień ochrony danych w tamach tzw. programu Privacy Shield (Tarcza Prywatności).
Ściśle wymagane ciasteczka
Ściśle wymagane ciasteczka będą widoczne w Twojej przeglądarce, więc możemy zapisać Twoje wybory.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.