Łosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowoŁosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowoŁosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowoŁosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowo
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 29 kwietnia 2020
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Łosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowo

Grillowanie ryb to doskonała i zdrowa alternatywa dla karkówki i kiełbasek, które od lat w sezonie letnim królują na polskich stołach. Bardzo często spotykamy się z opinią, że ryba na ruszcie wymaga znacznie więcej pracy. Czy faktycznie tak jest? Spróbujemy Was przekonać, że grillowanie Łososia Jurajskiego to czysta przyjemność. 

Zacznijmy od zakupów…

Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie mięsa. Łosoś Jurajski jest rybą ekologiczną, a jej hodowla spełnia najwyższe standardy. W sieciach handlowych Auchan i Makro, a także u lokalnych dostawców możecie kupić zawsze świeżego łososia. Mrożone odpowiedniki nie sprawdzają się na ruszcie. Podczas grillowania mięso rozpada się na części, a jego aromaty nie są tak intensywne jak w przypadku świeżego łososia. Dość istotną kwestią jest także liczba ości. Świeżego łososia stosunkowo łatwo oddzielić od kręgosłupa, co ułatwia plenerową biesiadę. 

Jak przygotować łososia?

Aby nasza ryba była aromatyczna i zachowała swój smak, należy ją wcześniej zamarynować. Tuszę należy oczyścić z wnętrzności i łusek oraz umyć ją pod bieżącą wodą i osuszyć. Nie powinno marynować się ryby w lodówce dłużej niż 30-60 minut, gdyż traci ona swoje walory smakowe. Pierwszym sposobem na przyprawienie ryby jest skropienie jej sokiem z cytryny i solą morską. Można również użyć gotowych mieszanek do ryb i pieprzu cytrynowego. Drugą opcją jest przygotowanie marynaty na bazie oliwy z oliwek, cytryny, czosnku, wytrawnego białego wina i soli morskiej. Zioła, które idealnie komponują się z rybami to: oregano, tymianek, koperek, pieprz cytrynowy oraz rozmaryn. Przyprawioną rybę należy zapakować w folię aluminiową z plasterkiem cytryny i czosnku. Dzięki temu mięso nie rozpadnie się podczas obracania, a dodatki wypełnią smak ulubionymi aromatami. 

Jak grillować ryby?

Ryby należy grillować na średnim ogniu przez około 20-30 minut. Co jakiś czas warto obrócić foliową paczuszkę. Po około 15 minutach należy lekko rozpakować opakowanie z folii i sprawdzić, czy stopień upieczenia odpowiada naszym preferencjom. Ryba jest gotowa, gdy mięso jest kruche i można je swobodnie rozdzielić widelcem. Aluminiową saszetkę można układać bezpośrednio na talerzu. 

Grillowanie łososia w folii jest łatwe i powinno się udać nawet mniej zaangażowanym grillmasterom. Dzięki folii szanse nadmiernego wypieczenia są niewielkie, więc powinno się udać nawet tym, którzy podczas grillowania mają wiele innych ciekawych zajęć w swoim ogrodzie. 

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki