Łosoś Jurajski z sałatką z dodatkiem oraz klasycznym sosem Cezar
Sałatka:
1/2 szklanki kostek ciabatty lub innego pieczywa lub pieczywo w całości (według upodobań)
2 x 140 g świeżych filetów z łososia jurajskiego, bez skóry
1 łyżeczka czosnku w proszku
Szczypta soli do smaku
Sok z połowy cytryny
1/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku
2 jajka – po wiedeńsku lub gotowane
2 główki sałaty – umyte i wysuszone
1 awokado, pokrojone w plastry
½ filiżanki płatków parmezanu
Dressing:
2 łyżki majonezu (pełnotłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu)
3 łyżki jogurtu greckiego (pełnotłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 filet z anchois, drobno posiekany
1 łyżka soku z cytryny i cytryny
1 łyżkę świeżo startego parmezanu
Sól i pieprz do przyprawiania
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do ok 180 st.C. Umieść ciabattę na tacy piekarnika; skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku (na środkowej półce) aż będzie chrupka. Grzanke można zrobić także na patelni. Natrzyj filety z łososia czosnkiem w proszku i solą. Podgrzej patelnię nasmarowaną delikatnie olejem i usmaż łososia pod przykryciem, aż będzie złoty po obu stronach. Odłóż łososia na podgrzany talerz , wyciśnij sok z cytryny na każdy filet. Boczek usmaż na tej samej patelni aż będzie złoty i chrupiący. Podczas smażenia bekonu gotuj jajka według życzenia (i nie zapomnij sprawdzić chleba jeśli pieczesz go w piekarniku)! Jeśli chesz w sałatce podać jajko w koszulce, weź garnek z wodą i 2 łyżeczki białego octu i doprowadź je do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Rozbij jajko do miseczki, delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtka. W gotującej się wodzie stwórz szybki wir za pomocą łyżki, a gdy woda z octem zawiruje, wlej jajko (jedno na raz) na środek. Gdy białko sie zetnie natychmiast usuń jajko za pomocą łyżeczki.
Dressing:
Połącz majonez (opcja), jogurt, olej, czosnek, anchois, sok z cytryny i parmezan . Zmiksuj lub zblenduj, aż dobrze połączą i otrzymasz gładki sos. Dodaj sól i pieprz do swoich upodobań, Ułóż porwaną sałatę , na niej łososia i plastry boczku, następnie plasterki awokado i posyp płatkami parmezanu. Posypujemy lub układamy grzankę i polewamy dressingiem. Na końcu układamy jajko i podajemy!Smacznego!
W ramach korzystania przez Administratora z narzędzi wspierających jego bieżącą działalność udostępnianych np. przez firmę Google / Facebook, dane osobowe Klienta mogą być przekazywane do państwa spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, w szczególności do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA) lub innego państwa, w którym podmiot z nim współpracujący utrzymuje narzędzia służące do przetwarzania danych osobowych przy współpracy z Administratorem.
W przypadku przekazywania danych z Europy do USA niektóre podmioty tam zlokalizowane mogą dodatkowo zapewniać odpowiedni stopień ochrony danych w tamach tzw. programu Privacy Shield (Tarcza Prywatności).
Ściśle wymagane ciasteczka
Ściśle wymagane ciasteczka będą widoczne w Twojej przeglądarce, więc możemy zapisać Twoje wybory.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.