Łosoś Jurajski w soliŁosoś Jurajski w soliŁosoś Jurajski w soliŁosoś Jurajski w soli
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 3 lipca 2019
Kategorie
  • Dania główne
Tagi
Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 2

Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone

Sycący, zimowy obiad może nadal być zdrowy! Prostym sposobem na udanego soczystego łososia jest upieczenie go w soli. Jak to zrobić?

Składniki:

  • ziemniaki
  • przyprawy (zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier, sól)
  • olej z pestek winogron
  • czosnek
  • łososik jurajski
  • sól gruboziarnista
  • cytryna
  • koper

Mieszankę przypraw wymieszać z oliwą z pestek winogron. Do mieszanki wcisnąć ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze wymieszać.

Ziemniaki umyć, pokroić w ćwiartki. Zalać  mieszanką. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Piec w temp 220 st. – 40- 50 min.

Łososia umyć, posolić w środku. Włożyć do środka plaster cytryny i koper lub inne przyprawy wedle uznania.

W naczyniu żaroodpornym wysypać warstwę soli kuchennej gruboziarnistej. Ułożyć na niej łososia i zasypać solą. Tak, aby całość była przykryta. 

Piec w temp 220 st. – 20- 25 min.

Po wyciągnięciu z pieca rozłupać skorupę soli i delikatnie przełożyć na talerze.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

16 sierpnia 2022

Przepis na łososia z grilla


Więcej
13 stycznia 2022

Kolorowe Szaszłyki


Więcej
kluski śląskie, kluski, łosoś
6 grudnia 2021

Łosoś z kluskami śląskimi


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki