Łosoś Jurajski confit z assiette ze szparagówŁosoś Jurajski confit z assiette ze szparagówŁosoś Jurajski confit z assiette ze szparagówŁosoś Jurajski confit z assiette ze szparagów
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 10 maja 2021
Kategorie
  • Dania główne
  • Kulinarne
Tagi


Podczas ostatniej transmisji live na profilu Szefów Zachodniego Wybrzeża, Karol Studziński z restauracji Ka la Fior przygotował niesamowite danie z naszego Łososia. Confit to metoda kulinarna polegająca na powolnym gotowaniu w tłuszczu wcześniej zamarynowanego mięsa czy też ryby. To nadaje potrawie niezwykłej miękkości i kruchości. Koniecznie spróbujcie je przyrządzić samodzielnie!

Veloute z białych szparagów

składniki:

– 300 g ugotowanych białych szparagów

– 1 cebula

– 100 g masła

– 500 g bulionu warzywnego

– 300 ml śmietanki 15%

– Sól & pieprz

– cytryna

– gałka muszkatołowa

Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone szparagi. Zalać szparagi bulionem i zagotować, dolać śmietankę. Całość zmiksować na gładko i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku

Espuma z zielonych szparagów
Składniki:

– 250 g blanszowanych zielonych szparagów

– 50 g cebuli

– 250 g śmietanki 30%

– Garść szpinaku

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżka musztardy Dijon

– 2 żółtka na twardo

– Sól i pieprz

– sok z cytryny

Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone szparagi i śmietankę. Całość gotować około 4 min. Pod koniec gotowania dodać szpinak, musztardę i żółtka. Wszystko zblendować na gładką masę doprawić do smaku. Wlać do syfonu, włożyć nabój. Syfon włożyć do lodówki na ok. 3h.

Szparagi małosolne

Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. 1 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli. Szparagi ułożyć w słoiku, dodać czosnek, chrzan, koper. Całość zalać lekką solanką, przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.

Panna cotta szparagowa

300g Veloute z białych szparagów zagotować z 1,5g agaru. Wylać do naczynia, w którym uzyskamy 1,5 cm wysokości lub do formy silikonowej. Pozostawić do wystygnięcia i schłodzić. Przed podaniem wykroić.

Łosoś confit

Porcje łososia posolić i odłożyć na 15 min. Po tym czasie rybę wypłukać i wysuszyć. Oliwę z klarowanym masłem (jeden do jednego) zagrzać do temperatury 55st, dodać zest z cytryny,

liście szałwii i tymianek. Do rozgrzanego tłuszczu włożyć łososia tak, aby był cały zakryty. Konfitować łososia przez około 17 min, utrzymując temperaturę 55st.

Po tym czasie rybę osuszyć ręcznikiem. Przed podaniem można opalić palnikiem. Łososia podawać z wcześniej przygotowanymi elementami ze szparagów



Share
1
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej
13 września 2022

Pasta z łososia


Więcej
16 sierpnia 2022

Przepis na łososia z grilla


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki