Kiszony Łosoś JurajskiKiszony Łosoś JurajskiKiszony Łosoś JurajskiKiszony Łosoś Jurajski
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 5 lutego 2021
Kategorie
  • Przystawki
Tagi
Trudność: Trudne | Czas przygotowania: Trudne | Ilość porcji: –

Kiszony Łosoś Jurajski

Dzięki uprzejmości Andrzeja Jakomulskiego Szefa Kuchni Restauracji Sublima otrzymaliśmy przepis na kiszonego Łososia Jurajskiego. Danie to wystąpiło w roli przystawki na uroczystej kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau.

  • Łosoś Jurajski 500g
  • Sól 200g
  • Cukier 80g
  • Sok z kiszonego buraka 500ml
  • Groszek zielony 50g
  • Chrzan wasabi 3g
  • Dynia muszkatołowa 50g
  • Pomarańcza 1 szt
  • Imbir 5g
  • Kalafior świeży 50g
  • Ocet jabłkowy 20ml 
  • kiełki groszku cukrowego
  1. Fileta z łososia zasypujemy solą  i cukrem, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki opłukujemy pod bieżącą wodą  i wkładamy do naczynia i zalewamy sokiem z kiszonych buraków.
  2. Po 4 dniach leżakowania łososia kroimy w cienkie plastry.
  3. Groszek zielony dzielimy na dwie części. Jedną suszymy w suszarce (do grzybów lub dehydratorze). Następnie mielimy go na puder i dodajemy wasabi.
  4. Dynię pieczemy w piecu 160 st. 25min, miksujemy na purée i dodajemy soku oraz skórki z pomarańczy.
  5. Drugą część groszku zielonego miksujemy z imbirem na gładką masę purée.
  6. Kalafior kroimy na cienkie plastry na mandolinie i wrzucamy do wcześnie przygotowanej marynaty z octu jabłkowego, ziela angielskiego, liścia laurowy, soli i cukru.
  7. Danie układamy na talerzu.

Przepis autorstwa szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefowie Wybrzeża Zachodniego – www.szefowiewybrzezazachodniego.pl)

ANDRZEJ JAKOMULSKI, SZEF KUCHNI

Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie pracuje w wielokrotnie nagradzanej oraz wymienionej w żółtym przewodniku Restauracji Sublima w Kołobrzegu.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej
13 września 2022

Pasta z łososia


Więcej
13 grudnia 2021

Roladki z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki