Trudność: Trudne | Czas przygotowania: Trudne | Ilość porcji: –
Kiszony Łosoś Jurajski
Dzięki uprzejmości Andrzeja Jakomulskiego Szefa Kuchni Restauracji Sublima otrzymaliśmy przepis na kiszonego Łososia Jurajskiego. Danie to wystąpiło w roli przystawki na uroczystej kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau.
Łosoś Jurajski 500g
Sól 200g
Cukier 80g
Sok z kiszonego buraka 500ml
Groszek zielony 50g
Chrzan wasabi 3g
Dynia muszkatołowa 50g
Pomarańcza 1 szt
Imbir 5g
Kalafior świeży 50g
Ocet jabłkowy 20ml
kiełki groszku cukrowego
Fileta z łososia zasypujemy solą i cukrem, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do naczynia i zalewamy sokiem z kiszonych buraków.
Po 4 dniach leżakowania łososia kroimy w cienkie plastry.
Groszek zielony dzielimy na dwie części. Jedną suszymy w suszarce (do grzybów lub dehydratorze). Następnie mielimy go na puder i dodajemy wasabi.
Dynię pieczemy w piecu 160 st. 25min, miksujemy na purée i dodajemy soku oraz skórki z pomarańczy.
Drugą część groszku zielonego miksujemy z imbirem na gładką masę purée.
Kalafior kroimy na cienkie plastry na mandolinie i wrzucamy do wcześnie przygotowanej marynaty z octu jabłkowego, ziela angielskiego, liścia laurowy, soli i cukru.
Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie pracuje w wielokrotnie nagradzanej oraz wymienionej w żółtym przewodniku Restauracji Sublima w Kołobrzegu.
W ramach korzystania przez Administratora z narzędzi wspierających jego bieżącą działalność udostępnianych np. przez firmę Google / Facebook, dane osobowe Klienta mogą być przekazywane do państwa spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, w szczególności do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA) lub innego państwa, w którym podmiot z nim współpracujący utrzymuje narzędzia służące do przetwarzania danych osobowych przy współpracy z Administratorem.
W przypadku przekazywania danych z Europy do USA niektóre podmioty tam zlokalizowane mogą dodatkowo zapewniać odpowiedni stopień ochrony danych w tamach tzw. programu Privacy Shield (Tarcza Prywatności).
Ściśle wymagane ciasteczka
Ściśle wymagane ciasteczka będą widoczne w Twojej przeglądarce, więc możemy zapisać Twoje wybory.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.