W samym środku ciepłego lata możecie się poczuć zupełnie jak w słonecznym Meksyku. A to za sprawą naszego najnowszego przepisu na Jurajskie Taco! Idealne jako przekąska na przyjęciu zarówno dla starszych jak i młodszych. Przeczytajcie, jak je wykonać i zachwyćcie swoich bliskich!
Składniki taco:
Opakowanie muszli taco ok. 12 sztuk,
2 opakowania Łososia Jurajskiego lub 150gr usmażonego świeżego fileta,
dwa pomidory,
dwa dojrzałe awokado,
limonka,
kolendra,
sól i pieprz
Sos:
100ml majonezu,
koperek,
pieprz cytrynowy,
sól,
sok z limonki
Opcjonalnie dla lubiących ostre smaki sos sriracha lub papryczki jalapeño.
Wykonanie:
Kroimy pomidory w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na chwilę do osobnej miski, aby puściły sok. Odlewamy go od pomidorów i możemy użyć później na przykład do sosu. Awokado przecinamy wzdłuż na dwie połówki, obieramy ze skóry i usuwamy pestkę. Przekładamy do miski i rozdrabiamy na gładką masę widelcem lub blenderem. Aby nie straciło swojego koloru, od razu możemy skropić ją sokiem z połówki limonki. Siekamy drobno kolendrę, opcjonalnie ostre papryczki i wraz z odsączonymi pomidorami dodajemy do awokado. Łączymy razem w jednolitą masę i dodajemy pieprzu.
Nasze muszle napełniamy gotową masą i układamy na jej wierzchu Łososia Jurajskiego. Skrapiamy limonką i przyozdabiamy kolendrą.
Sos: Majonez posiekany koperek, sok z połówki limonki i przyprawy mieszamy razem w miseczce i podajemy do naszych taco.