Przygotowanie ryby do gotowaniaPrzygotowanie ryby do gotowaniaPrzygotowanie ryby do gotowaniaPrzygotowanie ryby do gotowania
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 1 czerwca 2018
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Przygotowanie ryby do gotowania

Kupując rybę – świeżą lub mrożoną – musimy pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu do sporządzenia potrawy. Poniżej odnajdziecie słowniczek z określeniami sposobów czyszczenia świeżej ryby…

  • Sprawianie ryby ( czyli patroszenie) – wstępna praca – do wykonania jeśli kupujecie rybę prosto z kutra. My radzimy „dogadać się” z rybakiem aby ryba, która nam przekazuje, była już pozbawiona wnętrzności. A jak się patroszy ryby? Po rozcięciu podbrzusza od odbytu do głowy, obluzowuje się wnętrzności i ostrożnie wyjmuje, aby nie uszkodzić żółci (uwaga – jeśli żółć się rozleje ryba może być gorzka w smaku). Oczyszczoną rybę należy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  • Czyszczenie (skrobanie) ryby to pozbawianie jej łuski. Można to robić nożem (najlepiej tępym o fakturze piłki), skrobaczką lub tarką. Wybór narzędzia trzeba dostosować do rodzaju łuski, ale najlepiej sprawdza się nóż. Trzeba pamiętać, że łuskę ściągamy „pod włos”, zaczynając od ogona. Podczas czyszczenia ryby usuwamy z niej również płetwy oraz łeb i ogon. Oczyście miejsce wokół  z dodatkowych naczyń, urzadzeń itp. – docenicie przy sprzataniu po skrobaniu 🙂
  • Czyszczenie to również ściąganie skóry. Odcinamy skórę jak najbliżej mięsa i w tym wypadku ostry nóż prowadzimy jak najbliżej skóry. Można też skórę starać się ściągać bez podcinania, co sprawdza się na przykład w przypadku Łososia Jurajskiego lub węgorza.
  • Filetowanie ryb to pozbawianie ich ości. Rybę układamy na desce i przecinamy wzdłuż kręgosłupa w kierunku od głowy do ogona. Trzeba ostrze noża prowadzić wzdłuż kręgosłupa. Następnie odcinamy ości w miejscu połączenia z kręgosłupem i odkładamy powstały płat. Po przełożeniu ryby na drugą stronę postępujemy w taki sam sposób i uzyskujemy drugi filet.
  • Filety bez ości. Z otrzymanych płatów usuwa się ości, podcinając je w miejscach połączenia z mięśniami, od góry ku dołowi. Niektóre ryby filetuje się dopiero po ugotowaniu.
  • Ryba krojona w dzwonki – w tym wypadku unikamy filetowania, a wypatroszoną rybę kroimy przez całość na kilkucentrymetrowe części.
  • Smażenie lub gotowanie filetu ze skórą. Trzeba pamiętać, żeby skórę takiej ryby naciąć w kilku miejscach na głębokość około 2-3 mm, co zapobiegnie skurczeniu się skóry i zniekształceniu filetów.
Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki