Jak przygotować ryby…Jak przygotować ryby…Jak przygotować ryby…Jak przygotować ryby…
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 24 lipca 2018
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Jak przygotować ryby…

Tłuszcz, który znajdziemy w mięsie ryb tłustych jest świetnym nośnikiem smaku, dlatego daje nam większe pole manewru… Te ryby  możemy z powodzeniem piec i smażyć nawet na patelni teflonowej, bez użycia dodatkowego tłuszczu, który jest po prostu zbędny.

Z kolei ryby chude najlepiej gotować na parze, natomiast, jeżeli chcemy je upiec, warto najpierw skropić je delikatnie olejem.

Powinniśmy także wiedzieć, że w najgrubszym miejscu ryba w trakcie obróbki termicznej powinna mieć ok. 55 stopni, abyśmy miei pewność, że ryba będzie soczysta, a nie surowa czy sucha.

Jak przygotowac ryby?

Do smażenia ryb warto wybrac dobrze nam znany olej, na który rybę kładziemy jak już olej będzie dobrze rozgrzany i krótko smażymy z każdej strony.

W przypadku duszenia najlepiej wybierać ryby morskie – najpierw należy oprószyć rybę przyprawami oraz mąką, obsmażyć z dwóch stron i dopiero wtedy dusić – zazwyczaj wystarcza od 10 do 30 minut.  Wszystko zależy od dodatków. Pamiętajcie, że niekiedy dobrze jest najpierw udusić dodatki, a dopiero na końcu wrzucić rybę (podobnie jak w przypadku zupy rybnej najpierw przygotowujemy wywar, a rybę dodajemy dosłownie na kilka minut).

Natomiast jeśli chcemy upiec rybę, warto zrobić to w temperaturze najpierw 250 stopni – białka szybko się zetną, a mięso zarumieni, a następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Mięso będzie soczyste i pełne smaku, jeśli oprószysz ją solą i przyprawami, a następnie upieczesz w folii – gwarancja pysznego smaku i niewysuszonego mięsa gwarantowana. Tak zawinęte w folii , będą idealne także pieczone na grillu…

Dla przypomnienia:

Ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot,
Ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć lin, jesiotr, sandacz.

Ryby chude: morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz, płoć,
Ryby średniotłuste: pstrąg, karmazyn, karp, turbot,
Ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki