Jak nie stracić omega-3 w Łososiu JurajskimJak nie stracić omega-3 w Łososiu JurajskimJak nie stracić omega-3 w Łososiu JurajskimJak nie stracić omega-3 w Łososiu Jurajskim
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 19 stycznia 2018
Kategorie
  • Zdrowie i uroda
Tagi

Jak nie stracić omega-3 w Łososiu Jurajskim

O tym dlaczego warto jeść ryby pisaliśmy już wcześniej, a dobroczynność kwasów tuszczowych omega-3 na organizm człowieka opisywaliśmy tutaj …

Jednak zawartość kwasów omega-3 jest największa w surowej rybie. Obróbka termiczna powoduje obniżenie poziomu EPA i DHA w mięsie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 to nazwa zbiorcza trzech rodzajów kwasów tłuszczowych nienasyconych:

  • eikozapentaenowego (EPA)
  • dokozaheksaenowego (DHA)
  • α-linolenowego (ALA

Zawartość kwasów omega-3 jest największa w surowej rybie, a obróbka termiczna powoduje obniżenie poziomu EPA i DHA w mięsie. A co zrobić jeśli surowa ryba jest dla Was nie do przyjęcia…

W takim przypadku można wykorzystać jeden z trzech sposobów na łososia:

  1. Włączenie do diety łososia wędzonego na zimno lub wcześniej leżakującego w soli morskiej  – grubo zasypany w głębokim naczyniu, wstawiony do lodówki na minimum 24 h
  2. Marynowanie ryby w kwaśnym soku np. limonkowym lub cytrynowym – w naszych przepisach odnajdziecie pikantne Ceviche na sałatce z buraczków,
  3. Gotowanie ryby w wodzie lub na parze,
  4. Przyrządzanie ryby bez dostępu powietrza w niskiej temperaturze metodą sous vide,
  5. Pieczenie ryby bez dodatku tłuszczu w niskiej temperaturze.

Wszystkie wymienione wyżej opcje nie degradują EPA i DHA zawartych w rybach w takim stopniu jak grillowanie, smażenie czy frytowanie. W artykule znajdującym się pod tym LINKEM  odnajdziecie szczegółowe informacje odnośnie wpływu obróbki cieplnej na zawartość kwasów omega-3.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
10 października 2022

Łosoś w diecie cukrzycowej


Więcej
26 września 2022

Skoncentruj się z Łososiem Jurajskim!


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki