Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 24 sierpnia 2020
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Dobrze zbilansowany czy szkodliwy?

Dobrze zbilansowany posiłek powinien dostarczyć nam energii i wartościowych składników odżywczych. Niektóre popularne połączenia niekoniecznie mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Jak to wygląda w przypadku łososia?

Jak wiadomo łosoś jest rybą tłustą – znajdziemy więc w niej zarówno białka jak i tłuszcze. W daniu nie powinniśmy używać więc bardzo dużych ilości innych białek, gdyż ich trawienie trwa dość długo. Co więcej, ich wysokie i regularne spożycie może negatywnie wpływać na nasze nerki. Dlatego nie powinniśmy często łączyć ze sobą np. ciecierzycy, ryb, mięsa, tofu. Jeżeli chodzi o tłuszcze nie możemy zapominać o roli warzyw. Szczególnie te zielone ułatwią nam trawienie.

Jak przemycać warzywa w potrawach dla osób, które stanowczo ich odmawiają? Najlepiej pod postacią farszu, sosu czy też nadzienia. Poniżej jedna z naszych inspiracji, pełen zdrowia szpinak, którego naprawdę sporo możemy zmieścić w jednym daniu!

Składniki na dwie porcje:

  • łosoś jurajski świeży 150 gr
  • szpinak świeży 150/200 gr
  • ser feta 60 gr
  • makaron 200 gr
  • koper
  • cytryna
  • oliwa
  • pieprz i sól
  • czosnek

Po dokładnym oczyszczeniu ryby przyprawiamy ją solą, czosnkiem i świeżym koprem.
Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 200 stopni.
Szpinak podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem. Dodajemy ser feta i łączymy razem ze szpinakiem.
Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i pieczonego łososia i wykańczamy sokiem z cytryny.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki