Cholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść rybyCholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść rybyCholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść rybyCholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść ryby
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 28 stycznia 2018
Kategorie
  • Zdrowie i uroda
Tagi

Cholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść ryby

O tym, że warto jeść ryby słyszymy z wielu źródeł. Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące zasad prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorób układu krążenia zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Jakie najlepiej? Czytajcie dalej ….

Na początku może trochę o Cholesterolu – winowajcy i przyczynie miażdżycy, a także choroby wieńcowej.

Cholesterol to związek organiczny z grupy steroli, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Część cholesterolu jest produkowana przez organizm – głównie w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu. Część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Jego źródłem w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Na całkowity cholesterol składają się tzw. dobry i zły cholesterol. Są to potoczne nazwy dwóch lipoprotein – LDL („zły” cholesterol) i HDL („dobry” cholesterol) – te oznaczenia pojawią się w dalszej częsci tekstu.

Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie:

  • jest budulcem błon komórkowych
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem
  • bierze udział w produkcji hormonów (np. płciowych, antystresowych)
  • jest potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D
  • stanowi składnik żółci, ułatwia proces trawienia tłuszczów

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które można znaleźć w:

  • tłuste mięsa i wędliny
  • tłuste produkty mleczne, np. śmietana, ser żółty i topiony
  • fast foody
  • wyroby cukiernicze, takie jak pączki lub faworki
  • konserwy
  • niektóre oleje roślinne: olej palmowy i olej kokosowy

I tu idziemy do sedna, czyli właściwej diety obowiązkowo bogatej w ryby.

Najzdrowsze  i najbardziej wartościowe ryby to oczywiście tłuste (właśnie tak!) ryby morskie zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych n-3 (omega-3) PUFA (kwasy wielonienasycone). Obfitują w nie zwłaszcza łosoś, makrela, śledź, sardynka. Do kwasów tłuszczowych n-3 PUFA zalicza się kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Badania naukowe wykazują, że kwasy te poprawiają profil lipidowy osocza, czyli obniżają stężenie triglicerydów oraz frakcji miażdzycorodnej cholesterolu LDL. Wzrasta również w sposób znaczący stężenie cholesterolu frakcji HDL (czyli tzw. dobrego cholesterolu). Kwasy n-3 doprowadzają również do obniżenia stężenia markerów i mediatorów zapalnych. Badania epidemiologiczne wykazały redukcję liczby zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych o 50% przy spożyciu ryb w ilości 30 g/dobę.

Inne badania potwierdzają, że spożycie kwasów n-3 przynosi korzyści w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego, a nawet  z przewlekłymi stanami zapalnymi takimi jak astma, zapalenie stawów czy alergie. Odgrywają one także ważną rolę w prawidłowym rozwoju i czynności mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Pojawiają się także informacje, że spożywanie kwasów n-3 zapewnia wiele korzyści o charakterze ogólnozdrowotnym, a różnice w zakresie ich stężenia mogą się wiązać nawet z różnymi zaburzeniami psychicznymi (takimi jak np. stres, lęki, zaburzenia czynności poznawczych czy wahania nastroju).

Łosoś Jurajski hodowany w zamkniętym obiegu wody nie ma styczności z zagrożeniami środowiska wód otwartych, a hodowla prowadzona jest bez antybiotyków i prewencyjnych szczepień. Nie ma także zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem środowiska. Tak więc włączenie  Łososia Jurajskiego do codziennej diety to łososiowe samo zdrowie 🙂

A co można przygotować z Łososia Jurajskiego – w naszych przepisach odnajdziecie wiele pomysłów na pieczonego, gotowanego, a nawet na surowo …. Smacznego!

Aby przeciwdziałać lub obniżyć poziom cholesterolu dzięki diecie należy pamiętać o pewnych zasadach:

  • Dużo błonnika w formie pektyn, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Z owoców szczególnie dobrze wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki, agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia.
  • Wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe ze wspomnianych wyżej ryb morskich, a także oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek oraz orzechy, zwłaszcza włoskie, wymiennie słonecznik, pestki z dyni. Obniżają miażdżycorodną frakcję LDL, poziom trójglicerydów oraz podwyższają „dobry” cholesterol.
  • Witaminy C, A i E – antyoksydanty zawarte w warzywach, owocach, rybach (!), olejach i orzechach. Wspomagają obniżanie cholesterolu we krwi.
  • Produkty sojowe, które według badań wpływają pozytywnie na zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu i frakcji LDL.
  • Chude rodzaje mięsa (kurczak, indyk), chude przetwory mleczne.
  • Łącz w posiłku chude produkty zwierzęce (mięso, produkty mleczne itd.) z warzywami lub owocami zawierającymi pektyny. Mogą być w formie sałatki czy dodatku do kanapek oraz deseru.
  • Spożywaj posiłki regularnie, co 3-4 godziny.
  • Techniki sprzyjające diecie obniżającej cholesterol: gotowanie tradycyjne, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, smażenie beztłuszczowe, pieczenie w piekarniku.

Co należy wykluczyć z diety?

  • Całkowicie słodycze, cukier (maksymalnie 3 łyżeczki na dzień do napoju) i alkohol. Pamiętaj także, że cukier znajduje się w wielu przetworzonych produktach.
  • Należy zrezygnować ze smalcu i słoniny, ograniczyć lub zrezygnować ze śmietany i masła oraz margaryn twardych. W zamian można włączyć margaryny miękkie wysokogatunkowe, które podniosą spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • tłuste mięso, wędliny i tłuste mleko oraz jego przetwory
  • Unikać potraw smażonych w panierce, tłustych sosów i polewania potraw tłuszczem z patelni.
  • Łosoś Jurajski
  • Tatar z Łososia Jurajskiego
  • Łosoś Jurajski z suszonymi pomidorami

Źródła:
www.mp.pl  – dr med. Dominika Wnęk dietetyk
www.poradnikzdrowie.pl – Monika Majewska
www.portal.abczdrowie.pl – Gabriela Wanat dietetyk

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
10 października 2022

Łosoś w diecie cukrzycowej


Więcej
26 września 2022

Skoncentruj się z Łososiem Jurajskim!


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki