Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem JurajskimAzjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem JurajskimAzjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem JurajskimAzjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem Jurajskim
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 10 sierpnia 2019
Kategorie
  • Zupy
Tagi
Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 4

Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem Jurajskim

Rozgrzewająca zupa z Łososiem Jurajskim, makaronem ryżowym i jajami przepiórki.

Składniki na 4 porcje:

  • duży filet z łososia bez skóry
  • 1 litr bulionu rybnego (można zastąpić bulionem warzywnym)
  • około 2 cm kawałek imbiru
  • 1 posiekana dymka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 papryczka chili
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (do podania)
  • 4 jajka przepiórcze (do podania)
  • świeża kolendra (do podania)

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki

Składniki na bulion rybny:

  • głowa i kręgosłup z łososia
  • 1/4 dużego selera
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2-3 małe marchewki
  • por
  • szalotka
  • cebula dymka
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • około 2,5-3 l zimnej wody

Sposób przygotowania bulionu:

  1. przygotowujemy składniki (co trzeba obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki)
  2. składniki na bulion wkładamy do garnka
  3. całość zalewamy zimną wodą
  4. bulion gotujemy pod przykryciem kilka godzin – mój gotował się 12h

Zupa z łososiem

  1. w garnku podgrzewamy 1l bulionu rybnego
  2. dodajemy do niego gwiazdkę anyżu, tarty na drobnych oczkach świeży imbir, posiekaną dymkę i cieniutko pokrojone chili (część dymki i chili zostawiamy do podania do dekoracji)
  3. bulion ma się zagrzać (staramy się go nie zagotować) i razem z dodatkami podgrzewać około 10 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
  4. łososia pozbawiamy skóry i oczyszczamy z ości (jeśli jest to konieczne), kroimy na 4 równe kawałki
  5. w miseczce łączymy składniki marynaty do ryby i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  6. rybę marynujemy 15 minut, a następnie obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu – czas smażenia ryby zależny jest od jej grubości, u mnie to wyszło około 2-3 minut z 1 strony
  7. gotujemy jajka przepiórcze – to ze zdjęcia, z delikatnie płynnym żółtkiem gotowało się 2 minuty od momentu włożenia do wrzątku, jeśli ktoś woli takie ścięte to spokojnie 4 minuty wystarcza dla jajka przepiórczego
  8. makaron szykujemy zgodnie z informacją na opakowaniu
  9. makaron przekładamy do miseczek, zalewamy go gorącym bulionem, układamy kawałek łososia, jajko przepiórcze przecięte na pół i dekorujemy odrobiną chili, dymki i kolendry

Przepis jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

Chłodnik łososiowy
2 sierpnia 2021

Łososiowy chłodnik


Więcej
22 września 2019

Zupa z Łososiem Jurajskim na sposób orientalny


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki