Tatar z łososia jurajskiego podany na ptysiuTatar z łososia jurajskiego podany na ptysiuTatar z łososia jurajskiego podany na ptysiuTatar z łososia jurajskiego podany na ptysiu
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 5 lutego 2021
Kategorie
  • Przystawki
Tagi
Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 15 ptysi

Tatar z łososia jurajskiego podany na ptysiu

SKŁADNIKI NA TATAR:

  • 1 filet z łososia bez skóry (około 15 cm długości)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/2 szalotki lub 1 mała szalotka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 plasterek cytryny (do dekoracji)
  • 1 plasterek limonki (do dekoracji)
  • świeża pietruszka (do dekoracji)

SKŁADNIKI NA CIASTO PTYSIOWE:

  • 130 ml wody
  • 60 g masła
  • 100 ml mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

2 sposoby podania – „klasycznie” na talerzu ozdobiony plasterkiem cytryny, natka pietruszki i delikatnie skropiony oliwą lub w postaci finger food na cieście ptysiowym

tatar

  1. filet z łososia oczyszczamy z ości, jeśli jest taka potrzeba, pozbawiamy skóry i drobno siekamy
  2. kapary delikatnie siekamy, szalotkę i ogórka kroimy w drobną kostkę (z ogórka należy usunąć gniazda nasienne)
  3. przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz, skrapiamy delikatnie oliwą (łosoś jest tłusty, więc wystarczy odrobinka) i dokładnie mieszamy
  4. wystarczy nałożyć na talerz lub na połówki ciasta ptysiowego i udekorować kawałkami cytryny i limonki i natki pietruszki

ciasto ptysiowe

  1. w garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli
  2. do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką 
  3. kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek – przekładamy je do miski i czekamy aż przestygnie
  4. przestudzone ciasto miksujemy z jajkami (jajka wbijamy po kolei w trakcie mieszania)
  5. gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. ptysie pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) 
  7. gotowe ptysie studzimy, a następnie przekrawamy na pół i na połówki nakładamy tatara
Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej
13 września 2022

Pasta z łososia


Więcej
13 grudnia 2021

Roladki z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki