Stek z łososiaStek z łososiaStek z łososiaStek z łososia
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 25 października 2021
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi
stek z łososia

W ostatnim artykule opowiadaliśmy Wam, w jaki sposób wykorzystać skórkę od łososia. Tym razem zajmiemy się odpowiednim przygotowaniem steku, które również będzie wykorzystywał skórę naszej ulubionej ryby. 

Uważa się, że stek z łososia to najbardziej szlachetna forma przygotowania tej ryby. Nie ma w tym nic dziwnego. Mięsiste kawałki łososia, pozbawione skaz, są bogate w składniki odżywcze, a także zawierają najwięcej smaku. Jak więc odpowiednio przyrządzić stek?

Wysokiej jakości filet z łososia należy skroplić oliwą oraz sokiem z cytryny, a także obsypać pieprzem i solą. Taka marynata nie tylko wzmocni smak, ale także zabezpieczy rybę przed wysoką temperaturą smażenia. Po około 3 godzinach marynowania łosoś jest gotowy to obróbki termicznej. 

Na rozgrzaną patelnię wykładamy łososia, skórą do dołu. Uwaga, maksymalny czas smażenia z jednej strony to około 4 minuty. Należy uważać, aby nie przeciągnąć ryby, tak aby zachowała soczystość.

Polecamy podanie steku wraz ze świeżymi frytkami i sałatką ze szpinaku. Ta klasyczna amerykańska kompozycja uwydatni grillowy charakter obiadu. Filet z Łososia Jurajskiego idealnie nada się do przyrządzenia steku. Wysyłajcie nam wyniki Waszego gotowania!

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki