Przyprawianie łososia – sposoby z różnych zakątków świataPrzyprawianie łososia – sposoby z różnych zakątków świataPrzyprawianie łososia – sposoby z różnych zakątków świataPrzyprawianie łososia – sposoby z różnych zakątków świata
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 14 marca 2022
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Co kraj to obyczaj – to powiedzenie sprawdza się doskonale także w sferze kulinarnej. Różnorodność kultur i ich tradycje przekładają się na zwyczaje panujące w kuchni, a to pozwala na poznawanie danych składników bazowych w wielu odsłonach. Ryba, którą przygotowujemy w Polsce najczęściej przybiera formę smażoną z dodatkiem soli i pieprzu. Jak przygotowuje się dania rybne w innych państwach?

Tajlandia słynie z kotlecików rybnych, które są bardzo łatwe w przygotowaniu: drobno posiekaną rybę, jajko oraz przyprawy takie jak czosnek, sól, pieprz, skórka otarta z cytryny i sos sojowy miesza się do połączenia składników. Uformowane kotleciki wystarczy smażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe!

W Ameryce Południowej popularne jest za to ceviche – peruwiańska potrawa narodowa, którą serwuje się w gorące dni. Ceviche jest rodzajem sałatki podawanej z batatami, sałatą lub gotowaną kukurydzą. Do jej przygotowania używa się ryb morskich: łososia, tuńczyka czy dorsza. Na czym polega fenomen tego dania? W miseczce powinny znaleźć się cytrusy, ostre warzywa, słodkie owoce i… Ryba gotowana na zimno, czyli taka marynowana w soku z pomarańczy lub cytryny, który lekko ścina mięso.

Skandynawowie zajadają się gravlaxem (przepis znajdziecie w zakładce Kulinarne inspiracje na naszej stronie). To łosoś peklowany – kiedyś rybę zakopywano w morskim piasku, dziś natomiast wystarczy do tego tylko sól wymieszana z koperkiem, cukrem, skórką cytrynową i pieprzem. 😉 Łososia natartego taką mieszanką wkłada się do naczynia na 1 do 3 dni i obraca co około 12 godzin. Podaje się go w formie cienkich plasterków na pieczywie.

Fani orientalnych smaków powinni spróbować kadegree – brytyjsko-indyjskiej wariacji na temat curry z rybą. Ta potrawka z ryby wędzonej z imbirem, curry i kurkumą to podobno wspomnienie żołnierzy armii brytyjskiej, którzy tęsknili za smakami poznanymi podczas stacjonowania w Indiach.

Warzywny bulion, zioła, sól, pieprz… Brzmi całkiem zwyczajnie, prawda? Do tradycyjnego bulionu Szkoci zdecydowali się dodać białe wino i w takim towarzystwie duszą filet z łososia. Przepis na tweed kettle, bo tak nazywa się ta potrawa, powstał już w XIX wieku, ale do dziś cieszy się dużą popularnością.

Uniwersalna i smaczna ryba, jaką jest łosoś, daje ogromne pole do popisu w kuchni, a kulinarnych inspiracji na jego wykorzystanie nie brakuje. Doskonale odnajduje się w przepisach z całego świata i pod każdą postacią zaskarbia kubki smakowe. Słowem: Jurajski to morze możliwości!

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki