Łososiowy placek ala chaczapuriŁososiowy placek ala chaczapuriŁososiowy placek ala chaczapuriŁososiowy placek ala chaczapuri
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 23 sierpnia 2021
Kategorie
  • Dania główne
  • Kulinarne
Tagi
Placek z łososiem

Słynne gruzińskie placki chaczapuri podbiły serca nie jednego łasucha. Postanowiliśmy zainspirować się tym wyjątkowym daniem i stworzyć łososiową wersję tego przysmaku. Prosty szybki przepis zachwyci rodzinę i znajomych.

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek oliwy
3 łyżki masła
paczka suszonych drożdży
pół szklanki mleka
czosnek
koperek
200g Łososia Jurajskiego wędzonego
sól i pieprz
Dla chętnych: ser ricotta lub mozzarella

Mąkę, oliwę, mleko, szczyptę soli i drożdże wyrabiamy razem w misce na gładką masę, w razie potrzeby dolewając ciepłą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-10h do wyrośnięcia.

Masło zagniatamy razem z posiekanym Koperkiem i przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku. Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery części i wałkujemy na cienki okrąg. Rozsmarowujemy po jego powierzchni masło, oprószamy pieprzem i układamy płaty łososia, (dla chętnych wraz z serem) zostawiając wolne brzegi. Zawijamy je ku środkowi i zamykamy całość lekko ją spłaszczając.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placek z obu stron aż zbrązowieje. Następnie wrzucamy do piekarnika i dopiekamy ok. 10-15 min w 200 stopniach. Smacznego!

Share
1
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej
13 września 2022

Pasta z łososia


Więcej
16 sierpnia 2022

Przepis na łososia z grilla


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki