JURA Burger z domowym majonezem, pastą a’la guacamole i frytkami z batatówJURA Burger z domowym majonezem, pastą a’la guacamole i frytkami z batatówJURA Burger z domowym majonezem, pastą a’la guacamole i frytkami z batatówJURA Burger z domowym majonezem, pastą a’la guacamole i frytkami z batatów
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 26 maja 2021
Kategorie
  • Dania główne
Tagi
Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji:

JURA Burger z domowym majonezem, pastą a’la guacamole i frytkami z batatów

Soczyste burgery z Łososia Jurajskiego w idealnej kompozycji pasty z awokado i frytkami z batatów z dodatkiem płatków chilli

SKŁADNIKI NA BURGERY:

  • 250 g łososia bez skóry (zobacz tutaj)
  • ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • rukola
  • 4 bułki do burgerów
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: 2 bataty, oliwa, płatki chili

SKŁADNIKI NA MAJONEZ:

  • 1 żółtko
  • olej z pestek winogron
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI NA PASTĘ Z AWOKADO A’LA GUACAMOLE:

  • 1 awokado
  • 5 pomidorków
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie burgerów zaczynamy od przygotowania dodatków.

Czas na domowe a’la guacamole, czyli pastę z awocado! Awokado przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Kremowy miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki i wkładamy bo kielicha blendera (do szatkowania). Dorzucamy pomidorki i szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy całość na kremową pastę. Gotowe przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.

Jak przygotować domowy majonez? To bardzo proste! Potrzebujemy miski, trzepaczki, niezbędnych składników i jakiś pięciu minut wolnego czasu. Do miski wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i łyżeczkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Delikatnie, cieniutką stróżką do miski wlewamy olej cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem i gotowe! Teraz wystarczy tylko schłodzić go chwilę w lodówce.

Na patelni grillowej podpiekamy połówki bułek. Ogórek i czerwoną cebulę tniemy na cieniutkie krążki.

Filet z łososia pozbawiamy ości. Tniemy na cztery równe porcje, a każdą doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Łososia podsmażamy około 2-3 minuty z każdej strony na patelni (można użyć patelni grillowej, będą piękne prążki). Czas smażenia łososia zależny jest od grubości filetu – im grubszy, tym dłużej go smażymy.

Pozostało nam tylko poskładać burgera. Na spód bułki nakładamy porządną łyżkę pasty a’la guacamole, następnie odrobina pikantnej w smaku rukoli, soczysty łosoś, kilka plasterków ogórka i kilka krążków czerwonej cebuli. Na górę bułeczki nakładamy domowy majonez i skladamy całość.

Burgery z łososia podajemy z frytkami z batatów.

Frytki z batatów:

Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i ustawiamy grzanie z funkcją grilla. Obieramy bataty ze skóry i tniemy je na słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pociętego batata. Całość doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili – ich ostrość będzie dobrze kontrastować ze słodyczą batata. Wszystko skrapiamy odrobiną oliwy i dłońmi równomiernie rozprowadzamy przyprawy. Frytki z batatów pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas obracając, więc warto zabrać się za nie w pierwszej kolejności.

Smacznego!

  • JURA Burger z Łososia Jurajskiego
  • JURA Burger z Łososia Jurajskiego
  • JURA Burger z Łososia Jurajskiego
  • Jura Burger i frytki
Share
1
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

16 sierpnia 2022

Przepis na łososia z grilla


Więcej
13 stycznia 2022

Kolorowe Szaszłyki


Więcej
kluski śląskie, kluski, łosoś
6 grudnia 2021

Łosoś z kluskami śląskimi


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki