Jak zachować świeżość ryb?
Coraz chętniej sięgamy po świeże ryby, jednak wiele osób ma wątpliwości jak je przechowywać, aby tę świeżość zachować. Najlepiej trzymać je w temperaturze ok. 0 stopni. Nie powinno się trzymać ich dłużej niżeli 3 dni bez obróbki. Jeżeli mamy taką możliwość trzymajmy rybę lodzie. Ta metoda jest spotykana w niemal wszystkich sklepach rybnych.
W cieplejsze dni lub gdy na zakupy rybne wybieramy się z dala od domu, warto zabrać ze sobą torbę termiczną.
Niektórzy w swych domowych kuchniach korzystają ze specjalnych urządzeń do pakowania próżniowego. Taką metodą utrzymamy rybę trzymaną w lodówce w świeżości o 3 dni dłużej niżeli w przypadku tradycyjnych opakowań.
Metodą naszych babć, można owinąć rybę w ściereczkę lub ręcznik papierowy namoczony w occie. Ocet jest doskonałym i naturalnym środkiem konserwującym.
Można również opóźnić proces psucia się mięsa poniższymi metodami:
Pamiętajmy, dobrze przechowywane ryby to gwarancja bezpieczeństwa i dobrego smaku!