Jak usmażyć Łososia Jurajskiego?Jak usmażyć Łososia Jurajskiego?Jak usmażyć Łososia Jurajskiego?Jak usmażyć Łososia Jurajskiego?
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 13 listopada 2019
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Jak usmażyć Łososia Jurajskiego?

Tyle ile istnieje amatorów tej różowej ryby tyle też jest sposobów na jego przygotowanie. Każdy może znaleźć swoją metodę, jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. 

Mięso łososia jest bardziej delikatne niż mięsa na przykład ssaków. Żeby go nie przesuszyć i utrzymać jego soczystość, nie można trzymać go za długo na patelni. Najlepiej zacząć od strony skóry i smażyć go na niej dłużej niż od strony mięsa. W ten sposób możemy zachować pożądaną teksturę i zarazem chrupiącą skórkę.

Dobrym pomysłem jest wybranie tłuszczu do smażenia z wysokim punktem dymienia. Czym jest punkt dymienia? Jest to najniższa temperatura, w jakiej dana substancja zaczyna wydzielać dym, na przykład dla masła jest to około 130 stopni Celsjusza a dla rafinowanego oleju kokosowego 200.

Oleje z wysokim punktem dymienia można rozgrzać do wyższej temperatury, a co za tym idzie, skrócić czas smażenia bez charakterystycznego smaku spalenizny. Takim tłuszczem jest między innymi rafinowany olej rzepakowy z progiem 240 stopni. Krótki czas smażenia zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu w mięso.

Podsumowując, staramy się smażyć łososia krótko (ok. 5 min zależnie od kawałka), aby nie stracić jego walorów najlepiej na wcześniej rozgrzanym tłuszczu odpornym na wysokie temperatury.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki