Jak filetować i porcjować łososia?Jak filetować i porcjować łososia?Jak filetować i porcjować łososia?Jak filetować i porcjować łososia?
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 8 marca 2021
Kategorie
  • Łosoś w kuchni
Tagi

Wiele osób unika kupowania ryby w całości z obawy przed jej przygotowaniem… Wbrew pozorom filetowanie nie jest trudną sztuką! Jak krok po kroku zamienić łososia w piękne obiadowe porcje i nie zmarnować ani kawałka? Dzięki uprzejmości Szefa Kuchni Mariusza Siwaka pokażemy krótki instruktaż.

Zaczynamy od przygotowania dużej deski, na której ułożymy całą rybę, Pamiętajmy, że jej powierzchnia nie powinna być zbyt śliska. Najlepiej, jeżeli posiadamy specjalny nóż do ryb. W przypadku braku takiego narzędzia wybierzmy nóż o dużym, lecz wąskim ostrzu. Mamy już wszystko? W takim razie zabierzmy się do pracy!

Krok 1.
Umytą i osuszoną rybę kładziemy na desce. Układamy ostrze pod kątem tuż za skrzelami i kierujemy w stronę głowy i nacinamy do kręgosłupa.

Krok 2.
Obracamy ostrze i od miejsca nacięcia kierujemy je w stronę ogona, posuwając się wzdłuż kręgosłupa.

Krok 3.
Tak odcięty płat układamy skórą do dołu. Układamy nóż pod ościami, podważamy je ostrzem i usuwamy.

Krok 4.
Pozostałe ości usuwamy pęsetą. Odkrawamy zbędne kawałki mięsa.

Krok 5.
Przy części ogonowej wsuwamy ostrze noża między skórę a mięso. Jedną ręką naciągając skórę, ślizgamy się ostrzem po skórze ryby.

I gotowe! Tak oczyszczone mięso możemy po porcjować według potrzeby i przygotować pyszny oraz zdrowy obiad!

Share
2
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

21 grudnia 2022

Łosoś – alternatywa dla karpia


Więcej
6 grudnia 2022

Niezbędny element zdrowej diety


Więcej
24 października 2022

Niestandardowe bliny z łososiem


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki