EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?
  • Łosoś Jurajski
    • Poznaj łososia
    • Zrobione z łososia
    • Łososik Jurajski dla dzieci
  • Gdzie jest łosoś?
    • Gdzie kupię?
    • Gdzie zjem?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
    • Kulinarne inspiracje
      • Przystawki
      • Zupy
      • Sałatki
      • Dania główne
    • Łosoś w kuchni
    • Zdrowie i uroda
    • Łososiowe ciekawostki
  • Aktualności
    • Co nowego u nas
    • Łosoś w mediach
  • Dystrybucja
    • Dla dystrybutorów
    • Dla HoReCa
  • Języki
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
Kontakt
✕
Opublikowane przez Łosoś Jurajski o 9 września 2019
Kategorie
  • Łososiowe ciekawostki
Tagi

EKO Łosoś – co kryje w sobie mięso Łososia Jurajskiego?

Eko – modne słowo drukowane na opakowaniach jajek, czy płatków śniadaniowych decyduje o naszych wyborach konsumenckich każdego dnia. Chcemy być zdrowi i żyć w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, dlatego hodowle ekologiczne dają nam poczucie bezpieczeństwa. Łosoś Jurajski należy do grupy produktów ekologicznych, ale co to właściwie znaczy? Postaramy się na to pytanie odpowiedzieć w dalszej części tekstu. 

Określenie żywności jako ekologicznej jest tylko wtedy, gdy żywność produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Polegają one na eliminacji stosowania nawozów sztucznych oraz pestycydów. Metody ekologicznej produkcji żywności mają na celu zapewnienie ochrony zdrowia społeczeństwa oraz środowiska naturalnego. Takie produkty zwykle posiadają stosowne certyfikaty. W przypadku Łososia Jurajskiego jest to Certyfikat ASC, który gwarantuje ograniczenie do minimum negatywny wpływ hodowli na środowisko naturalne. W dodatku nasza hodowla mieści się na terenie obszaru Natura 2000.  

Nieszczepiony Łosoś Jurajski

Hodowany w Janowie łosoś nie jest prewencyjnie szczepiony przeciwko chorobom i wirusom, ponieważ w wodzie, w której żyje nie ma pasożytów występujących w wodach otwartych, np. wszy morskiej. Również w procesie produkcji nie stosujemy antybiotyków oraz toksycznych środków chemicznych, takich jak formalina czy pestycydy zwalczające choroby. Dzięki temu, że ryba nie jest szczepiona szybciej rośnie oraz nie posiada blizn poiniekcyjnych. Dodatkową zaletą wody termalnej jest fakt, że nie jest ona skażona metalami ciężkimi oraz chemią, która obecna jest w wodach morskich. W takim właśnie środowisku rośnie przez całe swoje życie Łosoś Jurajski. 

Kolejnym ważnym aspektem jest wybarwienie ryby. Łososia można wybarwić bardzo naturalnie, ale również mniej naturalnie stosując większe stężenia barwników pochodzenia nienaturalnego. Oczywiście Łosoś Jurajski w zgodzie z założeniami eko jest wybarwiany wyłącznie naturalnie, dlatego jego kolor jest nieco mniej intensywny niż innych łososi dostępnych obecnie na rynku. Blady kolor naszego łososia to sam atut i ogromna zaleta, ponieważ jego kolor jest bliższy łososiowi żyjącemu w naturalnych i warunkach.  

Wybierając BIO oraz EKO produkty warto dowiedzieć się więcej na temat obietnicy przedstawionej na opakowaniu produktu spożywczego. W przypadku Łososia Jurajskiego możecie być pewni, że jecie zdrowe i ekologiczne ryby.

Share
0
Łosoś Jurajski
Łosoś Jurajski

Powiązane artykuły

22 listopada 2022

Wędrówka łososia


Więcej
16 listopada 2022

Zanieczyszczenia w łososiu hodowlanym


Więcej
7 marca 2022

Jak ryba w wodzie!


Więcej

Jurassic Salmon Spółka z o.o.

Dreżewo 25, 72-343 Karnice
e-mail: info@jurassicsalmon.pl
www.jurassicsalmon.pl
NIP PL8513169197, REGON 321382183

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie,
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
Sądowego,
Numer KRS 0000462155
Kapitał zakładowy: 1 658 000,00 ZŁ zł

Projekty UE

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniająca inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

Więcej o naszych projektach >>

 

Dane kontaktowe

Zakład Chowu i Hodowli Ryb
Dreżewo 25, 72-343 Karnice
woj. zachodniopomorskie
Współrzędne GPS: N54* 2′ 12.903″ E14* 58′ 50.2996″

Dyrektor Zakładu 
dr inż. Michał Kowalski – tel. 501 196 790
e-mail: m.kowalski@jurassicsalmon.pl

Kierownik Produkcji
mgr inż. Jarosław Szysz

Kierownik Sprzedaży
Godziny kontaktu:
Pon. – Czw. 7:00-15:00
Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

 

Łosoś Jurajski

  • Poznaj Łososia Jurajskiego
  • Gdzie kupię?
  • Gdzie zjem?
  • O hodowli Łososia Jurajskiego
  • Produkty z Łososia Jurajskiego
  • Kulinarna łososiopedia
  • Oferta dla dystrybutorów
  • Oferta dla HoReCa
  • Projekty unijne
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Aktualności
  • Dla mediów
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone - Łosoś Jurajski. Wykonanie i opieka marketingowa know.it
  • Home
  • Wyjątkowa hodowla
  • Łososiopedia
  • Kontakt
Kontakt
Losos Jurajski
  • Łosoś Jurajski
  • Gdzie jest łosoś?
  • Wyjątkowa hodowla
  • Kulinarna łososiopedia
  • Aktualności
  • Dystrybucja
  • Języki