Tatar z łososia jurajskiego podany na ptysiu

Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 15 ptysi

SKŁADNIKI NA TATAR:

1 filet z łososia bez skóry (około 15 cm długości)

1/2 świeżego ogórka

2 łyżeczki kaparów

1/2 szalotki lub 1 mała szalotka

sól

świeżo mielony pieprz

sok z połowy cytryny

oliwa z oliwek

1 plasterek cytryny (do dekoracji)

1 plasterek limonki (do dekoracji)

świeża pietruszka (do dekoracji)

 

SKŁADNIKI NA CIASTO PTYSIOWE:

130 ml wody

60 g masła

100 ml mąki pszennej

szczypta soli

2 jajka

 

Sposób przygotowania:

2 sposoby podania – „klasycznie” na talerzu ozdobiony plasterkiem cytryny, natka pietruszki i delikatnie skropiony oliwą lub w postaci finger food na cieście ptysiowym

tatar

  1. filet z łososia oczyszczamy z ości, jeśli jest taka potrzeba, pozbawiamy skóry i drobno siekamy
  2. kapary delikatnie siekamy, szalotkę i ogórka kroimy w drobną kostkę (z ogórka należy usunąć gniazda nasienne)
  3. przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz, skrapiamy delikatnie oliwą (łosoś jest tłusty, więc wystarczy odrobinka) i dokładnie mieszamy
  4. wystarczy nałożyć na talerz lub na połówki ciasta ptysiowego i udekorować kawałkami cytryny i limonki i natki pietruszki

ciasto ptysiowe

  1. w garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli
  2. do gotującej się wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką 
  3. kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek – przekładamy je do miski i czekamy aż przestygnie
  4. przestudzone ciasto miksujemy z jajkami (jajka wbijamy po kolei w trakcie mieszania)
  5. gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. ptysie pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) 
  7. gotowe ptysie studzimy, a następnie przekrawamy na pół i na połówki nakładamy tatara