Tatar z łososia jurajskiego Andrzeja Jakomulskiego

Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 1

Powiew leśnej jesieni w postaci rydzy, charakterystyczny smak kaparów i oczywiście niezastąpiony łosoś jurajski. 

Potrawę zwieńczają dekorację w postaci mikro ziół i chrupiącego chipsa z maślanki. Spróbujcie odtworzyć tę wyśmienitą przystawkę w Waszych kuchniach!

  • Łosoś Jurajski 80 gr
  • koper 2 gr
  • kapary 1 gr
  • cebula czerwona 1 gr
  • ogórek kołobrzeski 1 gr 
  • rydze marynowane 1 gr
  • olej szczypiorkowy
  • ikra z pstrąga 
  • maślanka 20 ml 
  • sok z cytryn
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • mikro zioła do dekoracji

Łososia filetujemy i usuwamy ości, siekamy nożem. Dodajemy siekanego kopru, kaparów i pokrojoną w kostkę cebulę i rydze. Dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i soku z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy na talerzu. Dodajemy kroplę z kwaśnej śmietany i dekorujmy mikro ziołami i chipsem z maślanki. Skrapiamy oliwą szczypiorkową.

Przepis: Andrzej Jakomulski, Szef Kuchni Restauracji Sublima, należący do Szefów Zachodniego Wybrzeża. Pasjonat kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Jedna z bardziej znanych postaci gastronomicznej sceny zachodniego wybrzeża.