Tatar Przemysława Olczyka

Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji: 

Szacunek do produktu – szczególnie wykazał się nim Przemysław Olczyk Szef Kuchni w Restauracji Karkut. To właśnie w kuchni tej restauracji z jednego łososia stworzył fantastyczne dania: smażony filet z bulionem z łososia oraz tatar. To pokazuje, że warto wykorzystać każdą część naszej ryby! Oto kolejny przepis na wyjątkowe danie autorstwa utalentowanego Szefa.


Tatar z Łososia Jurajskiego:

– Łosoś 150g

– Limonka 1/2 szt

– Śmietanka 36%

– Cebula biała 25g

– Marchew 25g

– Czosnek Polski 10g

– Ziemniak 75g

– Jajko 1szt

– Szalotka 20g

– Olej koperkowy 25ml

– Kawior z łososia 20g

– Koper 0,5 szt

– prażynka ze skóry łososia

– Sól

– Pieprz


Część ryby posiekałem w drobną kostkę na tatar. Pokrojone warzywa wymieszałem wraz z olejem koperkowym i rybą. Całość przełożyłem do okrągłej formy, aby nadać pożądany kształt i ułożyłem na placku ziemniaczanym. Skóra ryby została wysuszona na cieniutkie równe chipsy, z których wykonałem prażynkę do dekoracji.