Podpłomyk drożdżowy z patelni z Łososiem Jurajskim

Trudność: | Czas przygotowania: | Ilość porcji:
Podpłomyk (4 małe placki):
-15g świeżych drożdży
-400g mąki (najlepiej typ 00)
-2/3 łyżki oliwy
-pół szklanki mleka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru
Proponowane dodatki:
-Łosoś Jurajski wędzony
-Ser mozzarella lub ricotta
-bazylia
-oliwki
-ostra papryka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym (lecz nie gorącym!) mleku z cukrem. Odstawić aż zobaczymy,
że drożdże zaczynają ”pracować”. Do dużej miski wsypać 400g mąki szczyptę soli oraz
dodać rozczyn drożdży i oliwę. Jeżeli przy wyrabianiu ciasta poczujemy, że masa jest za
sucha dodajemy wody lub oliwy, jeżeli jest zbyt mokra i nie odchodzi od rąk dosypujemy
mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 2-3h do wyrośnięcia.
Formujemy okrągłe placki na wielkość naszej patelni. Rozgrzewamy na niej odrobinę oliwy i
kładziemy uformowane krążki i podpiekamy na małym ogniu z dwóch stron. Na ostatnie 2
minuty kładziemy na jednej ze stron ser, aby się rozpuścił, ewentualnie dopiekamy go w
piekarniku. Na gotowym placku układamy łososia i wybrane przez siebie składniki.