Łosoś smażony w ziołach

Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji: 

Łosoś pieczony ze szparagami.

Zamiast szparagów możecie upiec inne warzywa : paprykę, kalafior, lub zrobić tagliatelle warzywne z warzyw okopowych jak pietruszka, marchew czy seler.


Składniki:

2 filety łososia jurajskiego

5 ząbków czosnku

¼ filiżanki pietruszki

2 łyżki  szczypiorku

2 łyżki koperku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki soku cytrynowego

1 pęczek szparagów

parmesan do smaku (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki – czosnek, zioła – drobno siekamy i  mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą z oliwek.

Wykładamy na blaszce papier do pieczenia, kładziemy  po bokach wymyte szparagi , które delikatnie smarujemy oliwą z oliwek , po środku łososia , także posmarowanego oliwą. Układamy łososia skórą w dół na wierzch nakładamy mieszankę z ziołami. Posypujey parmesanem (do smaku)

Całość pieczemy w 220 st. C, ok 15 minut (zależy od grubości fileta).