Łosoś Jurajski z kaparami i suszonymi pomidorami

Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: 2

Idealne danie – bardzo udane polączenie intensywnego smaku kaparów i aromatycznych suszonych pomidorów z łososiem…

A do tego niezwykle szybkie w przygotowaniu…

 

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • filet z łososia jurajskiego ze skórą (możesz kupić tutaj)
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki kaparów
  • 3 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

SPOSPÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet z łososia oczyszczamy z ości i tniemy na 2,5-3 centymetrowe paski. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 8-10 minut. Pod koniec odwracamy rybę, żeby delikatnie zarumienić ją również z wierzchu.

Gotową rybę odkładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową, a na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim drobno siekany czosnek, kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzu i podajemy z rybą.

Usmażonego łososia przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy kapary i suszone pomidory. Rybę możemy podać z delikatną sałatką.