Łosoś Jurajski w glazurze z pomarańczy i miodu z dodatkiem różowego pieprzu i tymianku

Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 4

Przygotowaliśmy dla Państwa bardzo świąteczną propozycję na przygotowanie Łososia Jurajskiego. Soczysty, słodkawy, po prostu przepyszny! Przekonajcie się sami.

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO W GLAZURZE Z POMARAŃCZY I MIODU:

około 1100 g fileta z łososia jurajskiego ze skórą

sok z 3 pomarańczy

1 pomarańcza pocięta w plastry

1 łyżka miodu

1 łyżka różowego pieprzu

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

odrobina świeżego tymianku

sól

20 g masła

 

Sposób przygotowania:

Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z ości.

W rondelku na maśle podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku. Po chwili dolewamy sok wyciśnięty z trzech pomarańczy, łyżkę miodu, łyżkę różowego pieprzu i odrobinę posiekanego świeżego tymianku. Pomarańczowy sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i lekko redukujemy. Doprawiamy szczyptą soli do smaku.

Łososia kroimy na paski szerokości około 2,5-3 cm. 

W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym okładamy kawałki ryby skórą do dołu. Łososia zalewamy gorącym sosem pomarańczowym, dodajemy kawałki plastrów pomarańczy i kilka gałązek świeżego tymianku.

Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Ryba będzie się piekła około 20 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetu).

 

Przepis, jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.