Łosoś jurajski podany z sosem z kaparów na bazie białego wina

Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA JURAJSKIEGO W SOSIE Z KAPARÓW:

około 1200 g fileta z łososia jurajskiego ze skórą

200 ml białego wina wytrawnego

25 g masła

2-3 małe szalotki

3 łyżki kaparów

świeża pietruszka

2 ząbki czosnku

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dania zaczynamy od przyrządzenia sosu kaparowego na bazie białego wina. 

W małym garnuszku, na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę razem z drobno posiekanym czosnkiem. Po chwili dodajemy kapary i dolewamy białe wino. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut – w tym czasie alkohol spokojnie odparuje pozostawiając aromat wina.

Pod koniec gotowania sos doprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Sos możemy doprawić również odrobiną soku z cytryny.

Filet z łososia oczyszczamy z ości. Kroimy go na około 3-centymetrowe kawałki. 

Kawałki ryby układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu z góry i smażymy – od strony skóry smażymy około 6 minut, a następnie 3 minuty od strony mięsa. Ryba ma dojść, leciutko przyrumienić się z wierzchu i pozostać soczysta w środku. Czas smażenia ryby zależny jest od jej grubości – dlatego u Was może się nieco wydłużyć, jeśli Was filet był grubszy.

Kawałki łososia układamy na półmisku i polewamy je aromatycznym, kaparowo-winnym sosem. 

Przepis, jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.