Letnia sałatka z awokado

Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 6

Gdy temperatury rosną warto zadbać o nasze żołądki i serwować lekkie posiłki pełne
cennych wartości odżywczych. Nasza dzisiejsza propozycja – sałatka z Łososiem Jurajskim
w awokado to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczy i witamin! Koniecznie przygotujcie
podczas letniego przyjęcia – goście będą zachwyceni!

Składniki na 6 porcji:
100 gr Łososia Jurajskiego wędzonego
lub 1 opakowanie Łososia jurajskiego z cytryną
3 szt. awokado
koperek
parmezan
sól
pieprz
cytryna
oliwa

Przygotowanie:
Awokado przekrajamy wzdłuż na dwie połówki (przy zakupie zwracajmy uwagę na szypułkę,
jeżeli łatwo odchodzi oznacza to, że jest dojrzałe). Wbijamy nóż w pestkę i wyciągamy z
owocu. Łyżką delikatnie wydrążamy środek uważając, aby nie uszkodzić skórki. Środek jak i
łososia kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do miski. Dodajemy ok 2 łyżek oliwy,
posiekany koperek oraz przyprawy. Całość przekładamy w wydrążonych połówkach i
posypujemy startym parmezanem.