Jajka faszerowane z łososiem i chrzanem

Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji: 

Bez jajek śniadanie wielkanocne nie ma racji bytu! Dlatego też przychodzimy do Was z przepisem na jajka, nie takie zwykłe, bo z łososiem i chrzanem. Istna kwintesencja Świąt Wielkiej Nocy. Tego typu przystawka świetnie sprawdzi się również w kolejnych dniach jako ciekawy sposób wykorzystania niezjedzonych produktów ze święconki.


Składniki na 10 porcji

– 5 jaj
– łyżka majonezu
– łyżka chrzanu
– szczypiorek
– 100 g Łososia Jurajskiego surowego lub wędzonego
– szczypta kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– pasta kawiorowa (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przekrajamy wzdłuż. Ostrożnie wyciągamy żółtka i odkładamy je do osobnej miski. Dodajemy do nich chrzan, majonez, ucieramy widelcem lub miksujemy za pomocą blendera. Do utartej pasty dodajemy drobno posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego na malutkie kawałki, następnie przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Jeżeli posiadamy szprycę lub rękaw cukierniczy, użyjmy ich do wypełnienia białek jajka gotową pastą. Do dekoracji możemy użyć pasty kawiorowej i pozostałego szczypioru, jednak równie dobrze sprawdzi się rzeżucha, rzodkiewka itd.

Zobacz inne przepisy