Gravlax z Łososia Jurajskiego

Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: -

Przychodzimy do Was z przepisem na Gravlax, czyli danie typowe dla kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia. Danie może z powodzeniem znaleźć się na wigilijnych stołach obok tradycyjnych potraw.

Składniki:

– 1 filet z łososia ze skórą (mój filet miał 27 cm długości)

– 300 g soli morskiej

– 150 g cukru

– 3 pęczki koperku

– otarta skórka z 1 cytryny

– świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

  1. filet z łososia oczyszczamy z ości
  2. filet przyprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i otartą skórką z cytryny
  3. do miski wsypujemy cukier, sól morską i drobno siekany koperek – dokładnie mieszamy
  4. w naczyniu, w którym będziemy marynować łososia, rozkładamy bawełnianą ściereczkę, a następnie folię aluminiową (uwaga – naczynie musi mieć płaskie dno, a filet w nim będzie ułożony na płasko)
  5. 1/3 przygotowanej mieszaniny solno-cukrowo-koperkowej wykładamy na folii aluminiowej na długość i szerokość łososia
  6. łososia układamy skórą do dołu
  7. pozostałą część mieszaniny wysypujemy na rybę i równomiernie rozkładamy
  8. wokół łososia zawijamy ciasno folię, a następnie bawełnianą ściereczkę
  9. rybę wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. (mój marynował się około 44h)
  10. rozwijamy bawełnianą ściereczkę i folię i dokładnie zeskrobujemy z ryby warstwę soli

(jeśli nie zeskrobiemy dokładnie – finalnie będzie nieprzyjemnie słony)

podajemy cieniutko pokrojonego na pieczywie/grzance