Burger „na zimno”

Trudność: Łatwe | Czas przygotowania: Łatwe | Ilość porcji: 2

Jesteście zwolennikami burgerów z rybą? Latem jest to rozwiązanie idealne! Są
lekkostrawne i smakują równie dobrze na zimno, jak i ciepło! Jakiej ryby użyć?
Łosoś jest dobrym wyborem. Dzięki temu, że jest to ryba dość tłusta, danie nie będzie ani za
suche, ani zbyt ciężkie. Wariacji jest mnóstwo, można wykorzystać smażony filet, próbować
różnych kombinacji dodatków, ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Poniżej przedstawiamy
naszą propozycję.

Składniki na 2 porcje:
2 bułki wieloziarniste
300g Łososia Jurajskiego wędzonego
2 duże liście sałaty
ogórek
papryka
pomidor

Składniki na sos tatarski:
2 łyżki majonezu.
1 łyżka jogurtu naturalnego
ogórek konserwowy
szczypior
cebulka dymka
pieprz
sól

Wykonanie:
Składniki na sos bardzo drobno siekamy i mieszamy razem, doprawiamy wedle uznania
solom i pieprzem. Podpiekamy przekrojone bułki w piekarniku, aby były lekko chrupiące.
Smarujemy je wcześniej przygotowanym sosem i układamy dodatki. Całość możemy spiąć
patyczkiem (np. do szaszłyków).