Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem Jurajskim

Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 4

Rozgrzewająca zupa z Łososiem Jurajskim, makaronem ryżowym i jajami przepiórki.

Składniki na 4 porcje:

  • duży filet z łososia bez skóry
  • 1 litr bulionu rybnego (można zastąpić bulionem warzywnym)
  • około 2 cm kawałek imbiru
  • 1 posiekana dymka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 papryczka chili
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (do podania)
  • 4 jajka przepiórcze (do podania)
  • świeża kolendra (do podania)

 

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki

 

Składniki na bulion rybny:

  • głowa i kręgosłup z łososia
  • 1/4 dużego selera
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2-3 małe marchewki
  • por
  • szalotka
  • cebula dymka
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • około 2,5-3 l zimnej wody


Sposób przygotowania bulionu:

  1. przygotowujemy składniki (co trzeba obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki)
  2. składniki na bulion wkładamy do garnka
  3. całość zalewamy zimną wodą
  4. bulion gotujemy pod przykryciem kilka godzin – mój gotował się 12h

 

Zupa z łososiem

  1. w garnku podgrzewamy 1l bulionu rybnego
  2. dodajemy do niego gwiazdkę anyżu, tarty na drobnych oczkach świeży imbir, posiekaną dymkę i cieniutko pokrojone chili (część dymki i chili zostawiamy do podania do dekoracji)
  3. bulion ma się zagrzać (staramy się go nie zagotować) i razem z dodatkami podgrzewać około 10 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
  4. łososia pozbawiamy skóry i oczyszczamy z ości (jeśli jest to konieczne), kroimy na 4 równe kawałki
  5. w miseczce łączymy składniki marynaty do ryby i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  6. rybę marynujemy 15 minut, a następnie obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu – czas smażenia ryby zależny jest od jej grubości, u mnie to wyszło około 2-3 minut z 1 strony
  7. gotujemy jajka przepiórcze – to ze zdjęcia, z delikatnie płynnym żółtkiem gotowało się 2 minuty od momentu włożenia do wrzątku, jeśli ktoś woli takie ścięte to spokojnie 4 minuty wystarcza dla jajka przepiórczego
  8. makaron szykujemy zgodnie z informacją na opakowaniu
  9. makaron przekładamy do miseczek, zalewamy go gorącym bulionem, układamy kawałek łososia, jajko przepiórcze przecięte na pół i dekorujemy odrobiną chili, dymki i kolendry

Przepis jak i zdjęcia powstały przy współpracy z Frywolna Kuchnia.