Łosoś Jurajski z awokado i sosem Cesar

Trudność:  | Czas przygotowania:  | Ilość porcji: 

Łosoś Jurajski z sałatką z dodatkiem oraz klasycznym sosem Cezar

Sałatka:
1/2 szklanki kostek ciabatty lub innego pieczywa lub pieczywo w całości (według upodobań)
2 x 140 g  świeżych filetów z łososia jurajskiego, bez skóry
1 łyżeczka czosnku w proszku
Szczypta soli do smaku
Sok z połowy cytryny
1/4 szklanki pokrojonego w kostkę boczku
2 jajka – po wiedeńsku lub gotowane
2 główki sałaty  – umyte i wysuszone
1 awokado, pokrojone w plastry

½ filiżanki płatków parmezanu

Dressing:
2 łyżki majonezu (pełnotłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu)
3 łyżki jogurtu greckiego (pełnotłusty lub o obniżonej zawartości tłuszczu)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 filet z anchois, drobno posiekany
1 łyżka soku z cytryny i cytryny
1 łyżkę świeżo startego parmezanu
Sól i pieprz do przyprawiania

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do ok 180 st.C.  Umieść ciabattę na tacy piekarnika; skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku (na środkowej półce) aż będzie chrupka. Grzanke można zrobić także na patelni.
Natrzyj filety z łososia czosnkiem w proszku i solą. Podgrzej patelnię nasmarowaną delikatnie olejem i usmaż łososia pod przykryciem, aż będzie złoty po obu stronach. Odłóż łososia na podgrzany talerz , wyciśnij sok z cytryny na każdy filet. Boczek  usmaż na tej samej patelni aż będzie złoty i chrupiący. Podczas smażenia bekonu gotuj jajka według życzenia (i nie zapomnij sprawdzić chleba jeśli pieczesz go w piekarniku)! Jeśli chesz w sałatce podać jajko w koszulce, weź garnek z wodą i 2 łyżeczki białego octu i doprowadź je do delikatnego wrzenia na średnim ogniu.  Rozbij jajko do miseczki, delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtka. W gotującej się wodzie stwórz szybki wir za pomocą łyżki, a gdy woda z octem zawiruje, wlej jajko (jedno na raz) na środek. Gdy białko sie zetnie natychmiast usuń jajko za pomocą łyżeczki.

Dressing:
Połącz majonez (opcja), jogurt, olej, czosnek, anchois, sok z cytryny i parmezan . Zmiksuj lub zblenduj, aż dobrze połączą i otrzymasz gładki sos. Dodaj sól i pieprz do swoich upodobań,

Ułóż porwaną sałatę , na niej łososia i plastry boczku, następnie plasterki awokado i posyp płatkami parmezanu.  Posypujemy lub układamy grzankę i polewamy dressingiem.  Na końcu układamy jajko i podajemy!
Smacznego!

Autor: Karina – Cafe Delites