Sokoli wzrok w Łososiu Jurajskim, czyli jak spożywanie ryb wpływa na nasze oczy Dodano 05.08.2019r.

Łosoś Jurajski zawiera około 1,8 g kwasów omega-3 na 100g ryby, co stanowi bardzo wysoki wskaźnik względem innych gatunków. Tym wynikiem deklasuje także zwierzęta lądowe. Dlaczego to takie ważne? przyjrzyjmy się wpływowi tychże kwasów na nasz narząd wzroku.

Łosoś Jurajski jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu witamin, takich jak A, D i E, a także składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu i mikroelementów, żelaza, kobaltu, manganu, miedzi, cynku, jodu, fluoru.

Jedząc łososia wspomagasz ochronę swojego wzroku. Zawarte w łososiu kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na siatkówkę oka oraz zapobiega chorobom oczu. Odgrywają one szczególną rolę, ponieważ są składnikiem budowy błon komórkowych w układzie nerwowym oka. Kwasy omega-3, które dostarczane są do organizmu poprzez spożywane ryby zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

Niedobór kwasów omega-3 może doprowadzić do objawów zespołu suchego oka, które często wywoływane jest przez długotrwałe użytkowanie komputera. Kwasy omega-3 niwelują suchość oczu oraz zmniejszają łzawienie. Ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować tego kwasu, dlatego regularne spożywanie łososia jest bardzo istotne.
Najważniejszym aspektem w ochronie naszego wzroku jest profilaktyka. Ważną rolę odgrywa dieta bogata w kwasy omega-3, które zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby oczu. Chronią one również nasze oczy przed działaniem czynników zewnętrznych.

Bardzo ważne jest jedzenie ryb przez osoby starsze, ponieważ zmniejszają one ryzyko osłabienia wzroku. Seniorzy, którzy spożywają duże ilości ryb są mniej narażone na starcze osłabienie wzroku. Nie wolno również zapomnieć o odpowiednim dbaniu o oczy dzieci. Kwasy omega-3 wspomagają rozwój wzroku u niemowląt i małych dzieci.