Najlepsi przyjaciele Łososia Jurajskiego – jakich przypraw użyć? Dodano 19.05.2020r.

Wiele osób, zamiast przyprawić rybę, przyprawia jej rogi. Wielokrotnie słyszymy “nie lubię smaku ryb”, “nie umiem przyprawić ryb” lub “nie lubię ich zapachu”. Bardzo często diabeł tkwi w szczegółach – a konkretniej przyprawach.

Wbrew pozorom doprawienie łososia nie jest trudne. Należy jednak pamiętać, że to mięso jest delikatne i tak też powinniśmy ją przyrządzać, aby podkreślić, a nie przykryć jego smak. Najlepszymi przyjaciółmi tej ryby (oprócz soli i pieprzu oczywiście) są poniższe przyprawy i zioła:

  • koperek – dodaje świeżości i wydobywa smak ryb. Świetnie się sprawdza w formie sosu,

  • estragon – często spotykany w kuchni francuskiej doda wytworności przygotowywanym potrawom,

  • majeranek – jest idealny do delikatnych potraw,

  • pietruszka – nie tylko doda smaku, ale również dostarczy cennej witaminy C,

  • pieprz cytrynowy – doda ostrego posmaku i cytrusowej nuty,

  • miód – rzadko używany do ryb, jednak może być ciekawym dodatkiem,

 

  • cytrusy – oprócz dobrze nam znanej cytryny warto sięgnąć po limonki lub pomarańcze. Dodanie ich do sosu lub marynaty nada kwaskowości.


Oczywiście należy pozostać kreatywnym i próbować różnych połączeń. Zachowujmy jednak umiar, aby nie utracić smaku samego łososia.