Łosoś na grillu – smacznie, szybko i zdrowo Dodano 29.04.2020r.

Grillowanie ryb to doskonała i zdrowa alternatywa dla karkówki i kiełbasek, które od lat w sezonie letnim królują na polskich stołach. Bardzo często spotykamy się z opinią, że ryba na ruszcie wymaga znacznie więcej pracy. Czy faktycznie tak jest? Spróbujemy Was przekonać, że grillowanie Łososia Jurajskiego to czysta przyjemność. 

 

Zacznijmy od zakupów…

Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie mięsa. Łosoś Jurajski jest rybą ekologiczną, a jej hodowla spełnia najwyższe standardy. W sieciach handlowych Auchan i Makro, a także u lokalnych dostawców (tutaj znajdziecie bazę dostawców łososia w swojej okolicy) możecie kupić zawsze świeżego łososia. Mrożone odpowiedniki nie sprawdzają się na ruszcie. Podczas grillowania mięso rozpada się na części, a jego aromaty nie są tak intensywne jak w przypadku świeżego łososia. Dość istotną kwestią jest także liczba ości. Świeżego łososia stosunkowo łatwo oddzielić od kręgosłupa, co ułatwia plenerową biesiadę. 

 

Jak przygotować łososia?

Aby nasza ryba była aromatyczna i zachowała swój smak, należy ją wcześniej zamarynować. Tuszę należy oczyścić z wnętrzności i łusek oraz umyć ją pod bieżącą wodą i osuszyć. Nie powinno marynować się ryby w lodówce dłużej niż 30-60 minut, gdyż traci ona swoje walory smakowe. Pierwszym sposobem na przyprawienie ryby jest skropienie jej sokiem z cytryny i solą morską. Można również użyć gotowych mieszanek do ryb i pieprzu cytrynowego. Drugą opcją jest przygotowanie marynaty na bazie oliwy z oliwek, cytryny, czosnku, wytrawnego białego wina i soli morskiej. Zioła, które idealnie komponują się z rybami to: oregano, tymianek, koperek, pieprz cytrynowy oraz rozmaryn. Przyprawioną rybę należy zapakować w folię aluminiową z plasterkiem cytryny i czosnku. Dzięki temu mięso nie rozpadnie się podczas obracania, a dodatki wypełnią smak ulubionymi aromatami. 

 

Jak grillować ryby?

Ryby należy grillować na średnim ogniu przez około 20-30 minut. Co jakiś czas warto obrócić foliową paczuszkę. Po około 15 minutach należy lekko rozpakować opakowanie z folii i sprawdzić, czy stopień upieczenia odpowiada naszym preferencjom. Ryba jest gotowa, gdy mięso jest kruche i można je swobodnie rozdzielić widelcem. Aluminiową saszetkę można układać bezpośrednio na talerzu. 

Grillowanie łososia w folii jest łatwe i powinno się udać nawet mniej zaangażowanym grillmasterom. Dzięki folii szanse nadmiernego wypieczenia są niewielkie, więc powinno się udać nawet tym, którzy podczas grillowania mają wiele innych ciekawych zajęć w swoim ogrodzie.