Jeść, czy nie jeść? Dodano 10.08.2020r.

W temacie ryb w naszej diecie jesteśmy atakowani sprzecznymi informacjami. Z jednego źródła dowiemy się, że są nam niezbędne, natomiast z drugiego, że stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.

Najczęstszymi powodami takiego stwierdzenia są przywoływane metale ciężkie czy też mikroplastik, które mogą znajdować się w niektórych rybach. Faktycznie mają one bardzo szkodliwy wpływ zwłaszcza na małe dzieci i kobiety w ciąży. Z drugiej strony specjaliści bardzo zalecają ryby w ich diecie ze względu na wysoką zawartość cennych witamin i kwasów Omega-3.

Co więc robić? Jeść, czy nie jeść?

Najpierw należy zdać sobie sprawę, dlaczego w mięsie ryb znajdujemy metale ciężkie. Taka sytuacja ma miejsce w przypadku ryb z otwartych wód, które są zanieczyszczone np. przez odpady przemysłowe. Tak więc nie jest to tak zależne od jej gatunku jak miejsca, w której żyje.

Jurassic Salmon jest przykładem zrównoważonej, ekologicznej hodowli, która dostarcza Klientom zdrowe ryby. Woda, w której dorastają nasze łososie pochodzi z głębi ziemi i nie ma kontaktu z zewnętrznymi zanieczyszczeniami ani pasożytami. Potwierdzają to również badania, które zamieszczaliśmy w poprzednich wpisach.

Podsumowując nie należy rezygnować z dobroczynnych właściwości ryb, lecz wybierać je z rozsądkiem i dogłębnie sprawdzać źródło ich pochodzenia.