Jedz świeżo, sezonowo i lokalnie! Dodano 03.08.2020r.

Wielokrotnie powtarza się nam, aby korzystać z naszych krajowych produktów – Dlaczego jest to tak istotne?

Artykuły spożywcze z odległych krajów muszą zostać zakonserwowane przed zepsuciem się w transporcie. Pomimo wszelkich metod, czas jest nieubłagany i gra na niekorzyść większości rodzai żywności. Produkty lokalne w dużej mierze biją na głowę pozostałe pod względem świeżości oraz zawartości wartościowych składników i witamin.

Mając ten fakt na uwadze warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa. Właśnie rozpoczęliśmy sierpień, a wraz z nim możemy cieszyć się pysznymi borówkami, aronią, dziką różą, agrestem, cebulką dymką czy też fasolką szparagową.

A co z rybami? Duża ich część w sklepowych lodówkach niestety jest sprowadzana z zagranicy. Łosoś Jurajski pochodzi z polskiej hodowli w Janowie, gdzie rozwija się w geotermalnej wodzie pozyskiwanej z głębi ziemi.

Warto sprawdzać pochodzenie produktów, po które sięgamy i starać się korzystać z tych lokalnych i sezonowych. Dzięki temu dostarczamy sobie większej ilości wartościowych składników oraz wspieramy rozwój polskich producentów.