Jak zachować świeżość ryb? Dodano 02.06.2020r.

Coraz chętniej sięgamy po świeże ryby, jednak wiele osób ma wątpliwości jak je przechowywać, aby tę świeżość zachować. Najlepiej trzymać je w temperaturze ok. 0 stopni. Nie powinno się trzymać ich dłużej niżeli 3 dni bez obróbki. Jeżeli mamy taką możliwość trzymajmy rybę lodzie. Ta metoda jest spotykana w niemal wszystkich sklepach rybnych.

W cieplejsze dni lub gdy na zakupy rybne wybieramy się z dala od domu, warto zabrać ze sobą torbę termiczną.

Niektórzy w swych domowych kuchniach korzystają ze specjalnych urządzeń do pakowania próżniowego. Taką metodą utrzymamy rybę trzymaną w lodówce w świeżości o 3 dni dłużej niżeli w przypadku tradycyjnych opakowań.

Metodą naszych babć, można owinąć rybę w ściereczkę lub ręcznik papierowy namoczony w occie. Ocet jest doskonałym i naturalnym środkiem konserwującym.
Można również opóźnić proces psucia się mięsa poniższymi metodami:

-Mrożenie
-Zasolenie
-Wędzenie
-Marynowanie
-Przygotowywanie konserw i przetworów

Pamiętajmy, dobrze przechowywane ryby to gwarancja bezpieczeństwa i dobrego smaku!