Niewłaściwe połączenia w codziennej diecie… Dodano 09.06.2018r.

Pogoda zachęca do weekendowych wyjazdów nad morze, a jak morze to obowiązkowo smażona ryba z frytkami oraz … no właśnie….

Przeczytajcie czego nie powinno się łączyć z Łososiem Jurajskim (i innymi rybami) jeśli chcecie, aby wszystkie jego wartości odżywcze były przyswojone przez organizm. „Przy okazji” podamy jeszcze kilka innych, niewłaściwych duetów…

Warzywa kapustne z rybami – tylko dla osób nie mających problemów z tarczycą…
Ryby morskie, jak i owoce morze, to źródła jodu, składnika niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy, które regulują różne szlaki przemiany materii i wywierają decydujący wpływ na rozwój mózgu.  Z kolei warzywa kapustne (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka) wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.  Na to połączenie obowiązkowo powinny zwracać uwagę osoby cierpiące na choroby tarczycy związane z niedoborem jodu. Ryzyko zaburzeń z powodu niedoboru jodu dotyczy szczególnie grup podwyższonego ryzyka: kobiet w wieku rozrodczym, kobiet w ciąży i dzieci w wieku szkolnym. Osoby zdrowe nie muszą restrykcyjnie przestrzegać tego zapisu …

Ryby i niektóre oleje…
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas obróbki termicznej mogą zredukować działanie dobroczynnych kwasów omega.

Poniżej przedstawamy jeszcze inne, niewłaściwe połączenia:

Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. Winowajcą w tym połączeniu jest glin. W herbacie występuje on naturalnie. Nie jest jednak szkodliwy, ponieważ z herbaty nie jest przyswajalny. Dodatek cytryny do herbaty sprawia, że powstaje cytrynian glinu – związek przyswajalny, który podejrzewany jest o odkładanie się w naszych tkankach (m.in. w mózgu) i zwiększanie ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera. Jednak jeśli z herbaty pozbędziemy się fusów (zalecane), cytrynę możemy dodawać bez obaw.

Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Pamiętajcie, że witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Ogórek z pomidorem i innymi warzywami
Zielony ogórek zawiera enzym askorbinaza, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą. Negatywnemu efektowi działania askorbinazy można zaradzić poprzez lekkie zakwaszenie środowiska sałatki, dodając do niej niewielką ilość octu winnego czy jabłkowego. Koniecznie dodajmy  także do sałatki parę kropel oliwy, która  nie tylko stanowi naturalną barierę przed omawianym, negatywnym zjawiskiem, ale także wzmacnia walory smakowe potrawy.

Pomidor z twarogiem
Pojawiły się publikacje, aby wykluczyć z naszej diety popularne łączenia pomidora z białym serem. Pomidor zawiera bowiem silne działające kwasy, które mogą łączyć się z wapniem pochodzącym z sera twarogowego. Przypuszcza się, że powstają wtedy kryształki, które mogą odkładać się w naszych stawach i powodować ich uszkodzenie. Na chwilę obecną nie ma jednoznacznych stwierdzeń na ten temat…  Jeśli jednak tak się dzieje, mogą odkładać się w stawach, blokując je, a także przysparzając ból podczas poruszania się. Zwracamy też uwagę, że biały ser wcale nie jest szczególnie dobrym źródłem wapnia w naszej diecie.

Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce). Uwaga! Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać posiłków.

 

 

Żródło: vitalia.pl 

Źródło: Przegladsportowy.pl