Gdzie Kupić

Województwo

Blog Łososia Jurajskiego

Śniadanie i nowa piramida żywienia

Dodano 07.02.2019r.

Po nocnym, kilkugodzinnym odpoczynku ważne jest aby właściwie rozpocząć nowy dzień. Zobaczcie co należy uwzględnić w menu śniadania…

Czytaj więcej

Cholesterol czyli dlaczego powinniśmy jeść ryby

Dodano 28.01.2019r.

O tym, że warto jeść ryby słyszymy z wielu źródeł. Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące zasad prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorób układu krążenia zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Jakie najlepiej? Czytajcie dalej ….

Czytaj więcej

Przechowywanie ryb – na co zwrócić uwagę…

Dodano 15.01.2019r.

Ile czasu można rybę przechowywać w lodówce?  To zależy… np. od tego jaki jest termin przydatności jej do spożycia, skąd pochodzi i to, czego w wielu przypadkach nie jesteśmy w stanie zweryfikować – jaki czas minął od jej odłowienia… Co innego jeśli chodzi o Łososia Jurajskiego – tutaj od momentu uboju do wstawienia do sklepu mija niekiedy zaledwie jedna doba 🙂

Czytaj więcej

Cukrzyca a Łosoś Jurajski…

Dodano 14.11.2018r.

14 listopada ogłoszono dniem cukrzycy… Z tej okazji chcemy przybliżyć zasady odżywiania przy chorobie dotykającej coraz większą część populacji…

Dziś na blogu informacje dlaczego łosoś jest ważny w diecie cukrzycowej, ile razy w tygodniu należy go spożywać oraz o innych zasadach żywienia dla cukrzyków…

Czytaj więcej

Łosoś Jurajski źródłem witamin …

Dodano 20.10.2018r.

W Łososiu Jurajskim oprócz cennych dla zdrowia pierwiastków znajduje się także wiele witamin istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu…

Czytaj więcej

Selen i magnez w łososiu – ich znaczenie dla zdrowia…

Dodano 08.09.2018r.

Dziś o kolejnych pierwiastkach, w które bogaty jest Łosoś Jurajski… Tym razem selen i magnez…

 

Czytaj więcej

„Blady” Łosoś Jurajski czyli od czego zależy kolor mięsa łososia…

Dodano 25.08.2018r.

Niekiedy docierają do nas informacje , że Łosoś Jurajski , który został zakupiony w sklepie nie do końca ma intensywny łososiowy kolor, jak ten na naszych zdjęciach….

Cóż… Może tak być i nie jest to nic nadzwyczajnego…

Czytaj więcej

Ryby a tablica Mendelejewa pozytywnie – tym razem o jodzie…

Dodano 09.08.2018r.

O tym , że kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla organizmy już pisaliśmy na naszym blogu.

Dziś o kolejnym pierwiastku – JODzie …  Jakie jest dzienne zapotrzebowanie dla organizmu i gdzie oprócz Łososia Jurajskiego jod znajdziecie – przeczytajcie dalej…

Czytaj więcej

Jak przygotować ryby…

Dodano 24.07.2018r.

Tłuszcz, który znajdziemy w mięsie ryb tłustych jest świetnym nośnikiem smaku, dlatego daje nam większe pole manewru… Te ryby  możemy z powodzeniem piec i smażyć nawet na patelni teflonowej, bez użycia dodatkowego tłuszczu, który jest po prostu zbędny.

Z kolei ryby chude najlepiej gotować na parze, natomiast, jeżeli chcemy je upiec, warto najpierw skropić je delikatnie olejem.

 

Czytaj więcej

Duety idealne w diecie…

Dodano 13.07.2018r.

 O tym czego nie łączyć ze sobą układając posiłki pisaliśmy tutaj
Dziś dowiecie się, co wręcz należy ze sobą łączyć aby uzyskać z posiłku jak największe przyswajanie cennych dla organizmu składników odżywczych…
Czytaj więcej

Mrożenie ryb i pozostałych artykułów spożywczych

Dodano 27.06.2018r.

Dania podawane i przyrządzane ze świeżych składników mają najbogatszy  i najlepszy smak. Tyczy się to także Łososia Jurajskiego, tym bardziej, że od momentu uboju do pojawienia się  łososia w sprzedaży mija niekiedy zaledwie jeden dzień…

Jednak mrożenie to jeden z najwygodniejszych sposobów na przedłużenie świeżości produktu. Mrozić można tak naprawdę wszystko, pod warunkiem, że produkt nie był zamrożony wcześniej. I od tego wątku zaczyniemy…

Czytaj więcej

Niewłaściwe połączenia w codziennej diecie…

Dodano 09.06.2018r.

Pogoda zachęca do weekendowych wyjazdów nad morze, a jak morze to obowiązkowo smażona ryba z frytkami oraz … no właśnie….

Przeczytajcie czego nie powinno się łączyć z Łososiem Jurajskim (i innymi rybami) jeśli chcecie, aby wszystkie jego wartości odżywcze były przyswojone przez organizm. „Przy okazji” podamy jeszcze kilka innych, niewłaściwych duetów…

Czytaj więcej

Przygotowanie ryby do gotowania

Dodano 01.06.2018r.

Kupując rybę – świeżą lub mrożoną – musimy pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu do sporządzenia potrawy. Poniżej odnajdziecie słowniczek z określeniami sposobów czyszczenia świeżej ryby…

Czytaj więcej

Jak rozpoznać świeżość ryby…

Dodano 21.05.2018r.

Łosoś Jurajski ma bardzo wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jego walory smakowe można podziwiać także w potrawach przygotowywanych z surowego mięsa. Tatar, łosoś po rybacku, gravlax lub po prostu sushi – to kulinarne pozycje, które mają wielu swoich zwolenników.

Pamietajcie jednak, że w przypadku ryb świeżość ma kluczowe znaczenie. Lokalizacja hodowli Jurassic Salmon i sprawna logistyka sprawiają, że do sklepów i restauracji Łosoś Jurajski trafia już w kolejnym dniu po uboju.  A jak sprawdzić świeżość ryby w sklepie? Czytajcie dalej…

Czytaj więcej

Dlaczego warto jeść ryby

Dodano 09.03.2018r.

Jecie ryby?

Naprawdę warto, bo dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Dziś trochę o tłuszczach – tych dobrych 

Czytaj więcej

Historia tłustego czwartku czyli pączki nie na słodko

Dodano 08.02.2018r.

Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek pojawił się w Polsce już w XVI/XVII wieku, ale zazwyczaj na dworach oraz w miastach. Na wsi pączki, zwane ówcześnie pampuchami,  pojawiły się pod koniec XIX i na początku XX wieku. Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano nie na słodko, a ze skwarkami.  Ta wersja pączków, w pełni wytrawna,  byłaby idealnym dodatkiem do Łososia Jurajskiego…
Czytaj więcej

Jak nie stracić omega-3 w Łososiu Jurajskim

Dodano 19.01.2018r.

O tym dlaczego warto jeść ryby pisaliśmy już wcześniej, a dobroczynność kwasów tuszczowych omega-3 na organizm człowieka opisywaliśmy tutaj …

Jednak zawartość kwasów omega-3 jest największa w surowej rybie. Obróbka termiczna powoduje obniżenie poziomu EPA i DHA w mięsie.

Czytaj więcej

Łosoś Jurajski sprzymierzeńcem w walce z otyłością

Dodano 24.10.2017r.

24 października obchodzimy Światowy dzień walki z otyłością, która jest chorobą cywilizacyjną, często określaną jako pandemia XXI wieku. Aktualnie cierpi na nią aż 20% populacji !!
 
Najnowsze badania wskazują, że osoby spożywające produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, rzadziej mają problem z odkładającą się tkanka tłuszczową.
 
Łosoś Jurajski w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.
Czytaj więcej
Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę Villa Hoff Karapuda&Karapuda sp.j. z siedzibą w Trzęsaczu 72-344 , ul. Słoneczna 3 w celu udzielenia odpowiedzi. Przysługuje mi prawo dostępu do moich danych osobowych oraz ich edytowania.