Gdzie Kupić

Województwo

 

Łosoś Jurajski w Dzień Dobry TVN

12 listopada w TVN Style był wyświetlany premierowy odcinek „Wiem co jem i wiem co kupuję” z Łososiem Jurajskim w roli głównej. Kasia Bosacka wraz z ekipą programu odwiedzili nas w lipcu i jako pierwsza telewizja zobaczyli wszystko z bardzo bliska aby mogli przybliżyć szczegóły tej wyjątkowej hodowli swoim widzom. Z kolei 8 grudnia Jurassic Salmon odwiedził Mikołaj Rey aby przybliżyć Łososia Jurajskiego sympatykom Dzień Dobry TVN i miłośnikom jego kulinarnych podrózy…

 

Aktualności

Pewni Dobrego i Łosoś Jurajski Dodano 04.05.2020r.

Sieć sklepów Auchan stawia na własną markę Pewni Dobrego, gdzie wspiera w tym trudnym czasie krajowych producentach żywności i dostawcach. Marka Pewni Dobrego to wysokiej jakości bezpieczne produkty od lokalnych producentów. 

Więcej

BLOG Łososia jurajskiego

Jak zachować świeżość ryb? Dodano 02.06.2020r.

Coraz chętniej sięgamy po świeże ryby, jednak wiele osób ma wątpliwości jak je przechowywać, aby tę świeżość zachować. Najlepiej trzymać je w temperaturze ok. 0 stopni. Nie powinno się trzymać ich dłużej niżeli 3 dni bez obróbki. Jeżeli mamy taką możliwość trzymajmy rybę lodzie. Ta metoda jest spotykana w niemal wszystkich sklepach rybnych.

Więcej

Walory łososia

Hodowany w krystalicznie czystej wodzie geotermalnej

Hodowla Jurassic Salmon zlokalizowana jest w Janowie w woj. zachodniopomorskim. Prowadzona w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. To jedyna tego typu hodowla w skali świata.

Łosoś Jurajski nie ma styczności z wodami otwartymi. Woda stosowana w hodowli pozyskiwana jest z głębi ziemi w związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia.

Woda geotermalna liczy niemal 150 mln lat

Woda, w której prowadzona jest hodowla, pozyskiwana jest z odwiertu o głębokości ponad 1 km (1224,5 m p.p.m.). Pochodzi z okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat.

Woda posiada szereg mikro i makroelementów, które korzystnie wpływają na kondycję ryb oraz jakość i walory smakowe mięsa.

Bez antybiotyków, bez prewencyjnych szczepień

Ze względu na zamknięty obieg wody Łosoś Jurajski nie ma styczności z innymi organizmami wodnymi, co  przy zachowaniu reżimu sanitarnego powoduje pełne bezpieczeństwo hodowli.

Proces produkcji jest wolny od antybiotyków . Rybom nie zagrażają pasożyty  (w tym wszy morskie) więc nie są stosowane kancerogenne środki chemiczne służące do zwalczania chorób i pasożytów. Łososie nie są także prewencyjnie szczepione przeciwko chorobom i wirusom.

Jedyna hodowla w Polsce z certyfikatem ASC

Wysokie standardy produkcji – hodowla łososia prowadzona jest zgodnie ze standardami ASC , natomiast ubój zgodnie z wymogami BRC i IFS.

Certyfikacja ASC (The Aquaculture Stewardship Council) została ustanowiona przez organizację ekologiczną WWF (World Wildlife Fund) i The Sustainable Trade Initiative w 2010 roku jako niezależna, niekomercyjna organizacja.

Celem ASC jest bycie światowym liderem w tworzeniu i wprowadzaniu standardów odpowiedzialnej hodowli ryb. Fermy poddawane szczegółowej ocenie sprawdzane są nie tylko pod względem ich wpływu na środowisko i odpowiedzialności społecznej, ale też dobrostanu zwierząt.

Naturalna karma bez dodatku białka zwierząt lądowych

W procesie hodowli jednym z istotnych czynników wpływających na jakość i smak mięsa ma karma.

W hodowli Jurassic Salmon ryby karmione są jedynie certyfikowanymi paszami zawierającymi białko zwierząt morskich oraz panaferd – naturalny barwnik.

Odwiedź nas na Instagramie, Facebooku i YouTube

Na profilach Łososia Jurajskiego na Instagramie i Facebooku oprócz informacji z hodowli znajdują się także parady jak rozpoznać czy ryba jest świeża, jakie są jej właściwości odżywcze oraz pomysły na pyszne dania…

www.Facebook.com/lososjurajski

www.instagram.com/lososjurajski/

Cykl produkcji - od ikry do osobnika dorosłego

Jurassic Salmon prowadzi hodowlę Łososia Jurajskiego od ikry do osobnika dorosłego. Takich zakładów na świecie jest zaledwie 3.

Całkowity cykl produkcyjny zajmie około 85 tygodni. Po osiągnięciu zamierzonej masy, ryby są przenoszone do kolejnych hal/etapów za pomocą pompy transferowej.

Więcej szczegółów odnośnie procesu hodowli:

www.jurassicsalmon.pl

 

Kontakt

Dział sprzedaży (odbiór osobisty zamówień)

Monika Szczęsna – tel. 605 314 106
e-mail: m.szczesna@jurassicsalmon.pl

Minimalne zamówienie 10 kg.

Zamówienia należy składać do czwartku w tygodniu poprzedzającym ubój (uboje odbywają się w poniedziałki).

Punkty sprzedaży detalicznej oraz restauracje z Łososiem Jurajskim znajdują się w wyszukiwarce u góry strony.

Dodawanie nowych punktów (sklepów i restauracji)  – dane teleadresowe, adres www oraz logo w jpg prosimy przesyłać na adres e-mail: marketing@jurassicsalmon.pl

Kulinarne inspiracje

Przystawki

Jajka faszerowane z łososiem i chrzanem

Bez jajek śniadanie wielkanocne nie ma racji bytu! Dlatego też przychodzimy do Was z przepisem na jajka, nie takie zwykłe, bo z łososiem i chrzanem. Istna kwintesencja Świąt Wielkiej Nocy. Tego typu przystawka świetnie sprawdzi się również w kolejnych dniach jako ciekawy sposób wykorzystania niezjedzonych produktów ze święconki.


Składniki na 10 porcji

– 5 jaj
– łyżka majonezu
– łyżka chrzanu
– szczypiorek
– 100 g Łososia Jurajskiego surowego lub wędzonego
– szczypta kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– pasta kawiorowa (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przekrajamy wzdłuż. Ostrożnie wyciągamy żółtka i odkładamy je do osobnej miski. Dodajemy do nich chrzan, majonez, ucieramy widelcem lub miksujemy za pomocą blendera. Do utartej pasty dodajemy drobno posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego na malutkie kawałki, następnie przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Jeżeli posiadamy szprycę lub rękaw cukierniczy, użyjmy ich do wypełnienia białek jajka gotową pastą. Do dekoracji możemy użyć pasty kawiorowej i pozostałego szczypioru, jednak równie dobrze sprawdzi się rzeżucha, rzodkiewka itd.

Więcej

Zupy

Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i Łososiem Jurajskim

Rozgrzewająca zupa z Łososiem Jurajskim, makaronem ryżowym i jajami przepiórki.

Więcej

Sałatki

Łosoś Jurajski z awokado i sosem Cesar

Łosoś Jurajski z sałatką z dodatkiem oraz klasycznym sosem Cezar

Więcej

Dania główne

Smażony filet z Łososia

Szef Kuchni szczecińskiej Restauracji Karkut – Przemysław Olczyk przygotował dla nas
przepis na smażony filet podany z bulionem z łososia. Jak sam podkreśla, podczas
przygotowywania dania starał się maksymalnie wykorzystać produkt zgodnie z metodą zero
waste.

Więcej
Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę Villa Hoff Karapuda&Karapuda sp.j. z siedzibą w Trzęsaczu 72-344 , ul. Słoneczna 3 w celu udzielenia odpowiedzi. Przysługuje mi prawo dostępu do moich danych osobowych oraz ich edytowania.